image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

DOC: Strategia privind așa-zisa reformă a justiției, votată de „alianța Dodon-Șor”; Mecanismul de evaluare externă, RESPINS

aStrategia pentru așa-numita reformă a justiției a fost votată de Parlament. Documentul a trecut cu 49 de voturi. Platforma DA și PAS nu au susținut proiectul în contextul în care mecanismul de evaluare externă a judecătorilor, promovat de președintele ales al RM, Maia Sandu, a fost respins.

„Nu rezolvă problemele cronice din sistem”, a argumentat deputatul Dinu Plângău. „Această încercare de a nu promova ceea ce așteaptă oamenii este o încercare de uzurpare a puterii în stat”, a spus și Sergiu Litvinenco, legislator PAS.

Așa-numita „strategie privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024” a fost prezentată de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

„De ce nu era posibil ca într-o lună de la învestirea lui Chicu să veniți cu acest proiect? Nu e mai bine să vină cu strategia alt guvern?”, l-a întrebat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA.

„Strategia, dacă nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, devine desuetă. Un nou guvern trebuie să reinițieze procesul democratic de consultări publice, avizări, etc. Multe fonduri ar putea să vină pentru implementarea acestei strategii. Doar vom crea probleme. Partenerii nu ne privesc pe noi că ăsta e guvernul meu sau guvernul tău”, a menționat Nagacevschi.

„Sistemul nostru judecătoresc din RM este un pacient în stare foarte gravă. Pe timpul lui Plahotniuc s-a creat o castă de oameni foarte bogați din sistemul judecătoresc. Sunt așa de bogați că, în weekend, își lau avion să facă cumpărături în Italia. Acești oameni nu au dispărut în sistem, unii au fost promovați. Fără o operație prin care să eliminăm acești oameni din sistem, nu e nicio șansă”, a afirmat deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

„Văd atâtea „minuni” făcute în justiție. Când s-au întâmplat?”, a ironizat și Lilian Carp pe seama prezentării șefului de la Justiție.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a propus un amendament privind instituirea mecanismului de evaluare a judecătorilor, promovat și de președintele ales al RM, Maia Sandu.

„Președintele ales al RM, Maia Sandu, a promovat în campanie acest mecanism de evaluare externă a jduecătorilor. Acum voi spuneți: „și mare treabă dacă oamenii au votat”. Este foarte incorect. Această încercare de a nu promova ceea ce așteaptă oamenii este o încercare de uzurpare a puterii în stat”, a spus Sergiu Litvinenco.

Poziția fracțiunilor din opoziție i-a nemulțumit pe socialiști.

„Vorbiți de judecători, uitați-vă în declarațiile voastre de venituri când anunțați case cu prețuri mici. Trebuie să întărim capacitatea instituțiilor. Vorbiți despre o evaluare externă. Poate și eu nu aș fi împotrivă, dar a fost un poet care s-a întrebat: „a sudi kto?”. Cine va evalua? Vorbiți de statul de drept. Vreți pe toți să-i gâtuiți aici, dar când vin după voi deja nu sunteți de acord”, a menționat deputatul PSRM Vasile Bolea.

„Domnule Bolea, toți deputații PAS sunt la primul mandat, e un non-sens ce spuneți. Anume la dvs în declarație e indicată casa cu zero lei. Muntele a născut un șoarece. Faptul că nu vreți să acceptați mecanismul de evaluare externă dovedește că vreți să păstrați mizeria din justiție”, i-a dat replica Litvinenco.

De cealaltă parte, deputații din platforma proaspăt creată, „Pentru Moldova”, au fost de-acord cu socialiștii.

„Această strategie a fost expertizată de instituțiile internaționale. Dar recunoaștem că nu e de ajuns. Toate aceste declarații nu au nicio valoare. E o încercare de resubordonare a justiției, reieșind din interesele politice. Care evaluare externă, dragi colegi, poate administrare externă?”, a intervenit Sergiu Sârbu.

„Nu e nicio glumă, ci realitatea din Parlament – alianța Dodon-Șor se va ocupa de reformarea justiției și combaterea corupției”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe facebook, la scurt timp după ce strategia a fost adoptată în Legislativ.

Precizăm că președintele ales al RM, Maia Sandu, și-a anunțat printre prioritățile de la preluarea mandatului - promovarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: