image
Sursa foto: jc.md

Angajații unei întreprinderi de stat, de un an fără salarii; 70% dintre ei sunt pensionari, iar unul dintre ei are cancer

100 de angajați ai Întreprinderii de Stat „Protecția solului și îmbunătățirea funciară” nu și-au ridicat salariile de 12 luni, 70% din aceștia sunt pensionari, iar unul dintre ei are cancer. Restanța la salariu depășește 4 milioane de lei. Angajații susțin că situația se repetă în fiecare an. Muncitorii revendică achitarea șomajului tehnic, ceea ce constituie 300 de mii de lei lunar.

Șeful întreprinderii, Vladimir Rotaru, și Ștefan Grigan, director general adjunct al Agenției Relații Funciare și Cadastru, dau vina pe Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar acesta din urmă pe cei dintâi.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului acuză întreprinderea de faptul că a îndeplinit obligațiile sale parțial. Ministerul face recomandări agenției și întreprinderii, dar nu pomenește nimic de salariile restante.

Angajații întreprinderii și familiile acestora ne-au telefonat recent și ne-au anunțat că nu au primit lefurile nici până în ziua de astăzi și nu mai știu cum să trăiască. Împrumută bani de la rude sau sunt întreținuți de către copiii lor.

Șeful întreprinderii, Vladimir Rotaru, dă vina pe Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care nu a aprobat programul de lucru, deși, conform Legii bugetului din 2017, întreprinderea are de valorificat în anul curent 12.300.000 de lei. El speră că, odată cu numirea noului ministru, problema va fi soluționată.

Rotaru ne-a confirmat că muncitorii nu au primit salariile și că 70% dintre aceștia – mecanizatori, buldozeriști, excavatoriști cu experiență – sunt pensionari.

Controale fără rezultate

El a explicat că programul nu a fost aprobat deoarece ministerul a făcut modificări printr-o hotărâre de guvern. Lista de obiective nu este aprobată de guvern, dar în cadrul unei comisii formată prin ordinul ministrului Agriculturii.

„Comisia a fost instituită acum trei săptămâni. A avut loc prima ședință, dar noile modificări la minister – numirea noului ministru – au amânat ședința. Ministrul Agriculturii este și președintele comisiei respective”, a spus Rotaru.

Acesta a precizat că reprezentanții Inspecției de Stat a Muncii vizitează în fiecare lună întreprinderea din cauza restanțelor salariale față de muncitori. „La prima acumulare de finanțe, muncitorii vor primi salariile”, susţine Rotaru.

Ștefan Grigan, director general adjunct al Agenției Relații Funciare și Cadastru, a spus că este pentru prima dată când angajații acestei întreprinderi nu își ridică lefurile timp de un an.

„Programul de lucru al întreprinderii a fost elaborat la început de an, imediat după aprobarea legii bugetului. Un impediment la aprobarea programului a fost aprobarea noului Regulament al ministerului de resort. Așteptăm să fim anunțați când va avea loc ședința comisiei ca să soluționăm problema respectivă”, a spus Grigan.

Ministerul dă vina pe întreprindere

La rândul său, Ministerul Agriculturii ne-a comunicat că întreprinderea se află în subordinea Agenției Relații Funciare și Cadastru. „Ministerul nu aprobă programul de finanțare nici al Agenției, nici al întreprinderilor subordonate acesteia”, se precizează în răspunsul acestei instituții.

„Ministerul a evaluat impactul Planului de acțiuni pe 2011-2014 privind implementarea Programului nominalizat și a constatat că proiectele au fost realizate parțial”, spun responsabili de la minister.

„Au fost prezentate recomandări Agenției Relații Funciare și Cadastru, instituție responsabilă de elaborarea și implementarea proiectelor conform Programului menționat.”

„Neglijând recomandările Curții de Conturi, Agenția și întreprinderea vin cu propuneri de a reevalua proiectele realizate, lăsând neîndeplinite unele lucrări și propunând în continuare lucrări la bazinele acvatice și de curățare a albiilor râurilor.”

„În cadrul misiunii de evaluare pentru 2017, ministerul a constatat că nu au fost îndeplinite acțiuni de conservare și sporire a fertilității solurilor irigate, ci doar lucrări de curățare a albiilor râurilor și la bazinele acvatice.”

„Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului ‚Nicolae Dimo’ a avizat negativ în ultimii trei ani nerespectarea obiectivelor indicate în program.”

„Din acest considerent, Guvernul a aprobat la 4 iulie 2018 Regulamentul privind condițiile și procedurile de realizare a activităților de îmbunătățiri funciare, protecție, conservare și sporire a fertilității solurilor”, au explicat responsabili de la minister.

Agenția Relații Funciare și Cadastru urmează să prezinte ministerului pentru coordonare și aprobare lista obiectivelor și mijloacelor financiare necesare pentru 2018, conform prevederilor Regulamentului.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: