image
Sursa foto: Promo-Lex

Calvarul oamenilor din stânga Nistrului: Miliția lui Krasnoselski le-a blocat accesul la terenuri și la medicii de familie

Din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres, iar consecințele negative vor agrava unele probleme ignorate și nerezolvate pe parcursul a numeroși ani. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale Asociației Promo-LEX în urma monitorizării situației respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în contextul pandemiei de COVID-19.

Autorii raportului au prezentat consecințele acțiunilor abuzive ale administrației regiunii transnistrene, făcând o analiză a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului care au avut cel mai mult de suferit în această perioadă.

Aceștia au documentat cazurile de încălcare flagrantă a libertății de circulație în privința mai multor categorii de persoane, a încălcării libertății de exprimare, a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, a dreptului la libertatea și siguranța persoanei, dar și unele restricții care au vizat cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Avocatul Promo LEX Pavel Cazacu, a menționat în cadrul unei conferințe de presă, că una din principalele consecințe ale acestei triste realități este faptul că aspectele ce țin de drepturile omului nu au fost o prioritate pentru formatul de negocieri. Astfel, pe timp de pandemie locuitorii din regiunea transnistreană au rămas complet izolați iar părțile implicate în dialog nu au putut soluționa probleme elementare ale acestora.

„Cea mai mare problemă a fost instalarea celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate. Aceste probleme au creat altele. Oamenii au fost izolați. Cei din Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Deseori acesta era supraaglomerat și acest fapt i-a indignat pe oameni. Ca urmare a restricțiilor, la mai multe categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția”, a spus raportorul.

Deși în procesul de negocieri dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol s-a decis crearea unor liste, Tiraspolul oricum nu a permis medicilor care activau în instituții subordonate Chișinăului să treacă de pe un mal pe altul. Problema a fost soluționată cu ajutorul UE care le-a asigurat medicilor originari din stânga Nistrului cazare temporară pe malul dreptul al Nistrului. Printre problemele enunțate de raportori e și cea a celor doi șoferi de ambulanțe arestați și sancționați, dar și a profesorilor de la școlile cu predare în limba română, care nu aveau acces la bancomate și a fost nevoie de intervenția Chișinău, ca oamenilor să li se permită să treacă prin așa numitele vame ca să-și ridice salariile.

Promo Lex a organizat conferința de prezentare a raportului la Molovata Nouă, raionul Dubăsari. La Conferință au fost prezenți și primarii din această regiune.

Oleg Gazea, primar de Molovata Nouă, a declarat că a avut numeroase probleme odată cu începerea perioadei pandemice. „Noi am fost izolați aici și nu am avut o altă cale de acces decât feribotul. Cazul de joi, de reținere de către miliția transistreană a patru cetățeni moldoveni în localitatea noastră cred că a fost o provocare, pentru a întrerupe înțelegerea dintre Chișinău și Traspol, la care s-a ajuns recent, ca să putem călători la Chișinău pe la podul de la Lunca”. Primarul a relatat că milițienii au apărut pe teritoriul satului, deși nu aveau nici un drept să oprească automobilul dat. „Au ieșit oamenii, combatanții. Miliția s-a retras, dar așa numitul post de grăniceri mai continuă să fie acolo. Ne e teamă că aceste posturi ar putea să rămână chiar și după ce se va termina starea de urgență. Așteptăm o decizie a Comisiei Unificată de Control referitor la aceasta, ca populația să poată circula liber”, a mai spus primarul.

La rândul său, primarul de Cocieri, Raisa Spinovschi, a declarat că pe durata stării de pandemie oamenii din aceste localități au fost lipsiți de cele mai elementare drepturi: dreptul la servicii medicale, dreptul de a-și lucra terenurile agricole. La Cocieri peste 300 de persoane care au cote mici de pământ nu și le-au putut lucra nici până în prezent. „Totodată avem cetățeni cu viză în alte localități și aceste persoane practic stau izolate. Oamenii din localitatea Vasilievca, deserviți de Oficiul medicilor de familie de la noi, reprezentanții militari de la aceste posturi nu le permit să treacă, astfel ei nu pot să ajungă măcar la un medic. Cerem încă o dată să fie eliminate aceste posturi. Credem că e o problemă politică. Locuitorilor din Dubăsari care au nevoie să ajungă la Cocieri, la bancă ori în altă parte, li se permite accesul, pe când persoanele noastre care își primesc pensiile din or. Dubăsari, nu au această posibilitate”, a mai spus Spinovschi.

Și primarul de Corjova, Sergiu Oprea, a menționat că oamenii de aici snu pot ajunge măcar la oficiul medicilor de familie din Cocieri, care-i deservește. „În aceste trei luni, recepționamactele bolnavilor, mă duceam la Cocier, le luam medicamentele compensate și le duceam oamenilor pe la case. Le primeam pensiile și le duceam pe la case. Din păcate, nimeni din actualele autorități nu au venit să vadă în acești în ce condiții trăim. Problemele nu sunt de acum, ci din 92. Acum ele doar s-au agravat, pentru că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului”, a conchis primarul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: