image
Sursa foto: tribuna.md

Andrei Năstase: Împreună cu echipa voi face totul ca după un an de mandat oamenii să simtă rodul muncii depuse // INTERVIU

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a vorbit despre rezultatele alegerilor locale noi, a spus dacă a avut o discuție cu contracandidatul său – Ion Ceban, dacă s-a gândit deja la anumite candidaturi pentru funcțiile de viceprimari, dar și a spus cum vede Chișinăul după un an de mandat de primar.

- Dle Năstase, cum calificaţi rezultatele alegerilor locale noi ale primarului capitalei?

- Rezultatele, deși pentru multă lume surprinzătoare, pentru mine sunt firești și reflectă clar trendul social și politic al oamenilor, fie că sunt din Chișinău și suburbii, fie că sunt din satele și orașele țării. Vreau să le mulțumesc, încă o dată, pentru susținerea și încrederea acordată! Am reprezentat, în acest scrutin, ceea ce a rămas mai de preț concetățenilor  noștri – speranța! Mă bucur că la această etapă nu am dezamăgit, că tactica și strategia noastră au dat roade. Să vă zic că a fost o campanie murdară, inegală, în care regimul a cheltuit zeci și sute de milioane de lei, că a pornit la turații maxime fabrica de produs zoi și minciuni? Asta o cunoaște toată lumea. Și asta le-a fost fatal celor care au disprețuit cetățeanul, care au încercat să-i manipuleze într-un oraș în care sursa alternativă de informație este mai circulantă decât toate tromboanele lor propagandistice.

- După câștigul din 3 iunie, ați avut vreo discuție cu contracandidatul dvs., Ion Ceban? Dacă da, ați putea deschide parantezele privind dialogul? Dacă nu, de ce?

- Sunt un om pentru care transparența este un lucru capital, care face parte din arsenalul meu de valori. Prin urmare, orice întâlnire de acest fel ar fi fost anunțată și făcută publică! Agenda mea, de după trei iunie, a fost una încărcată, am răspuns cu multă grijă la sesizările oamenilor, la problemele lor nerezolvate cu anii. M-am documentat în ce privește acțiunile mișelești ale mafiei imobiliare, m-am opus dezmățului provocat de aceasta în mai multe locuri din capitală. Discutăm cu echipa, cu partenerii de dezvoltare, stabilim prioritățile. Cu Ion Ceban ne vom întâlni la ședințele Consiliului municipal, unde voi veni cu proiecte importante pentru chișinăuieni.

- Ați avut deja careva discuții cu fracțiunile din CMC? În genere, cum vedeți colaborarea cu consilierii?

- Am spus-o și în campania electorală, și după – vreau să am o relație instituționalizată cu absolut toți consilierii. Nu voi negocia funcții, posturi, trocuri și alte lucruri străine programului meu sprijinit de oameni. Am un mare avantaj, în acest sens, că vin din afara sistemului, că nu am obligații și angajamente față de absolut nicio persoană, că unicul lucru care trebuie să ne unească sunt interesele legitime ale locuitorilor capitalei. Avem, față de ei, restanțe uriașe pe care va trebui să le depășim!

- V-ați gândit deja la careva candidaturi pentru funcțiile de viceprimari? Dacă da, cine anume și de ce?

- Evident, am vorbit despre acest lucru și în campania electorală. Viceprimarii, ca și ceilalți membri ai echipei, sunt oameni integri, profesioniști, de mare încredere și am toată certitudinea că vor face față acestei misiuni nobile de a fi în serviciul cetățeanului.

- Având în vedere că PAS a fost partenerul de bază al dvs. în aceste alegeri, este posibil ca printre viceprimarii, pe care îi veți numi, se va regăsi și vreun membru PAS?

- Este firesc să fie așa. Tratăm implicarea colegilor noștri în actul de administrare a municipiului nu ca o recompensă, ci ca pe o continuare a eforturilor comune de reformare a capitalei, de implementare eficientă a proiectelor noastre comune, anunțate pe parcursul campaniei electorale. Mai mult, vom oferi posibilitatea de a munci în serviciul chișinăuienilor și a celor mai buni reprezentanți ai societății civile, dornici să participe nemijlocit la schimbarea anunțată.

- După învestire, care vor fi primii pași pe care-i veți face în noua funcție?

- Împreună cu echipa, voi face o radiografie completă a stării de lucruri de la primărie, întreprinderile municipale, subdiviziuni. Cetățenii trebuie să cunoască starea adevărată de lucruri și în acest sens vom demara un audit complex. Voi anunța cetățenii care sunt prioritățile noastre pentru primul an de

- Înainte de alegerile locale anticipate, Platforma DA și PAS a semnat un Protocol de colaborare ce vizează alegerile parlamentare din toamnă. În ce mod va influența rezultatul pe care l-ați obținut în alegerile din capitală asupra împărțirii locurilor pe lista pentru parlamentarele din acest an?

- Întrebarea dvs., vine probabil din atavismul relațiilor partinice de până acum, când așa-ziși politicieni se gândeau cum să se mintă mai abitir unul pe altul, cum să pună mâna pe mai multe locuri în Parlament, cum să partajeze instituțiile statului în scopuri personale, lucru care, iată, a condus la captivitatea totală a statului. Un Plahotniuc nu ar fi putut exista fără scandalurile, egoismul și lăcomia unor indivizi în care oamenii au investit speranță. Prin urmare, relațiile noastre cu partenerii rămân aceleași, bazate pe încredere, seriozitate, responsabilitate, dorința de a servi cetățeanul, de a face reforme, de a schimba în bine țara și a oferi oamenilor prosperitate și siguranță la ei acasă. Am demonstrat, pentru Chișinău, că uniți suntem foarte puternici, vom continua în același ritm, ghidați de aceleași principii majore pe care le-am anunțat  – integritate, profesionalism, transparență și meritocrație.

- În genere, cum vedeți Chișinăul la un an de mandat al dvs. în calitate de primar?

- Un oraș în care să vrei să trăiești. Și pentru asta vom face totul, dar absolut totul ca, după un an de mandat, oamenii să simtă, la modul direct, rodul muncii noastre, iar Primăria Capitalei să le ofere soluții și servicii de calitate, într-un mediu prietenos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: