image
Sursa foto: jurnal.md

Protestele vor continua şi mâine; Oamenii sunt îndemnaţi să iasă în stradă: „Votul nostru e călcat în picioare” // VIDEO

UPDATE 20:30 // Protestul din centrul capitalei s-as încheiat, iar protestatari au declarat că vor ieşi şi mâine în stradă.

„Este linia roşie care nu trebuia trecută. După ea, numai este nimic bun. Noi suntem într-un moment critic. Haideţi, să transmitem tuturor despre cât este de important este să ieşim în stradă. Este vorba despre votul nostru care este călcat în picioare. Dacă ne fură astăzi votul, îl va fura şi mâine”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat toţi locuitorii municipiului capitalei să vină la protest: „Venim aici în toate zilele până când vor fi validate alegerile. Plahotniuc nu are răbdarea să-l dăm jos în decembrie, vrea să-l dăm jos mai repede”.

UPDATE 20:05 // Oamenii continuă să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale, scandând oi nu cedăm”, „Jos hoţii”, „Năstase e primar!”, „Victorie!”, „Nu plecăm până când nu validaţi mandatul lui Andrei Năstase”

Manifestanţii spun că vor ieşi în stradă până când nu va fi validat mandatul lui Andrei Năstase.

Protestatarii continuă să îndemne locuitorii capitalei să iasă în stradă.

UPDATE 19:26 // Interpreţii Cătălin Josan şi Pasha Parfeni s-au alăturat protestului din centrul capitalei. Artiştii împreună cu mulţimea au cântat cântece patriotice.

„E timpul să curăţim oraşul. Chişinăul trebuie să înflorească. Îmi doresc ca acest oraş să fie o capitală culturală europeană, nu doar pe hârtie. Până la arene, mai avem de asfaltat drumuri. Să fim cât mai uniţi, solidari. Să nu vă fie frică, oamenii nu au ce pierde. Dacă nici capitala nu mai are un cuvânt de spus, ţara alunecă în jos. Andrei Năstase, toată lumea îşi pune speranţa în echipă. Vreau să văd acest oraş plin de libertate, educaţie”, a declarat interpretul Cătălin Josan.

UPDATE 19:10 // În PAMN se strigă „Jos regimul criminal!”. Protestatarii cer în continuare anularea deciziei instanţei de judecată care a anulat rezultatul alegerilor din 3 iunie.

UPDATE 18:55 // Miile de protestatarii, care au scandat în faţa sediului PD „Plahotniuc nu uita puşcăria îi casa ta”, merg în marş spre Piaţa Marii Adunări Naţionale.

La protest a venit şi fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă, care ţine în mână o pancartă cu „Vot furat”.

Mulţimea continuă să îndemne oamenii să iasă în stradă: „Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi”.

UPDATE 18:37 // „Hoții”, „Vot Furat” - se scandează în acest moment în fața sediului PD, acolo unde se desfășoară un protest de amploare față de anularea alegerilor din 3 iunie, soldate cu victoria lui Andrei Năstase în fața socialistului Ion Ceban.

În fața mulțimii a vorbit și fosta judecătoare Domnica Manole, exclusă abuziv din sistemul judecătoresc.

„Astăzi nu am putut sta acasă. Sunt aici pentru că îmi pasă de viitorul ţării, îmi pasă de viitorul, îmi doresc să trăim într-o ţară democratică. Acum doi ani, au fost presiuni ca să iau o altă decizie. Eu am ales calea legii. Ştiţi că am plătit cu funcţia şi m-am ales cu dosar. Vreau să vă arăt în ce hal a ajuns justiţia”, a spus Domnica Manole.

UPDATE 18:21 // Manifestanții au ajuns la sediul PD, acolo s-au adunat mii de oamenii care își arată nemulțumirea față de decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, privind anularea alegerilor locale din 3 iunie.

Liderii opoziției antioligarhice, Andrei Năstase și Maia Sandu, au făcut un apel către locuitorii municipiului Chișinău, chemându-i la protest.

Manifestanții sunt îndemnați să protesteze pașnic.

UPDATE 18:00 // Protestatarii din faţa Primăriei Chişinău merg în marş spre sediul Partidul Democrat, unde a fost anunţat un alt protest: „Cina cea de taină la Partid”.

Manifestanții continuă să scandeze „Să vă fie frică, poporul se ridică!” şi „Jos mafia!”. Totodată, protestatarii fac apel către locuitorii capitalei, îndemnându-i să iasă la protest.

UPDATE 17:50 // „Vrem să le spunem cetățenilor să nu-și facă iluzii, să înțeleagă gravitatea situației. Această decizie înseamnă dictatură. Am reușit să discutăm cu ambasadele UE, SUA. Mâine vom avea întâlnire cu toți ambasadorii europeni. Am comunicat această informație și presei internaționale, vom comunica cu cei de la Bruxelles”, a declarat Maia Sandu în fața mulțimii adunată la Primăriei.

„Lucrurile care se întâmplă în Chișinău depășesc orice limită. Dincolo de această linie roșie este doar dictatura. Nu mai e nimeni care vrea să ne protejeze. Nu mai e nicio instituție de stat care să ne protejeze. Acum sau mai târziu va fi prea târziu. E vorba de democrația generațiilor care vin”, a adăugat președinta PAS.

Urmăriți în direct manifestația din fața Primăriei Chișinău:

UPDATE 17:48 // Primarul ales, Andrei Năstase, a venit în faţa protestatarilor şi a declarat că decizia privind anularea alegerilor este ilegală.

„Decizia cine este primarul a luat-o electoratul, cei care au participat la alegeri. Rezultatele au fost recunoscute de toată lumea, cel mai important că au fost recunoscute de observatorii independenți Faptul că oamenii sunt aici ar trebuie să răspundă guvernarea, cei care au comandat decizia arbitrară. unei jude care şi-a bătut joc de noi, de voința populară”, a mai spus Andrei Năstase.

„Decizia trebuie să fie argumentată. Datoria instanţei era să emită o decizie legală şi să valideze alegerile. Anume autorităţile electorale au făcut demers privind confirmarea legalitatea a alegerilor. Instanţa a ignorat. A luat o deicizi politică. PSRM a ajuns să fie o unealtă în mâinile lui Plahotniuc. Ei mint, se manipulează opinia publică”, a declarat Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a îndemnat oamenii să protesteze paşnic.

Sute de oameni au venit în faţa Primăriei Chişinău în semn de protest faţă de decizia instanţei de judecată care a anulat rezultatul alegerilor din 3 iunie şi nu a validat mandatul primarului ales, Andrei Năstase.

Oamenii spun că decizia este ilegală şi trebuie anulată. Manifestanţii scandează „Noi nu cedăm!” și „Năstase e primar”.

„Până aici! Ne-am săturat! Ieșim la protest să ne apărăm votul!”. Este îndemnul forțelor proeuropene și antioligarhice, Platforma DA, PAS și PLDM, adresat locuitorilor capitalei pentru a ieși astăzi la protestul organizat în fața Primăriei, începând cu ora 17.30.

„Până aici! Ne-am săturat! Ieșim la protest să ne apărăm votul! Justiția controlată de Plahotniuc a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț - votul nostru”, este mesajul organizatorilor, lansat pe pagina de Facebook care anunță protestul.

„Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apăra votul cu orice preț!”, se mai spune în mesaj.

Ieri seara, aproape de ora 22.00, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău.

Prezent în instanță, primarul ales Andrei Năstase a declarat că este un joc perfid al guvernării.

Apărarea lui Andrei Năstase a anunțat deja că contestă la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău de invalidare a rezultatelor alegerilor locale noi din municipiu. Instanța de apel urmează să se expună în termen de trei zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: