image
Sursa foto: wikipedia.org

Circa 1.000 de femei din RM află anual că au cancer la sân; Când și unde au loc consultații gratuite

Circa 1.000 de femei din Moldova află anual că au cancer la sân, iar aproape 10 la sută pierd lupta cu boala chiar din primul an. Pe parcursul lunii octombrie, care este luna prevenirii și conștientizării riscurilor cancerului mamar, vor fi organizate consultații gratuite la medicul mamolog.

Astfel, în fiecare zi de joi a lunii octombrie, la Institutul Oncologic vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi vor oferi informații despre tot ce înseamnă acest tip de cancer.

Totodată, în perioada 8-12 octombrie mamologii vor oferi consultații gratuite în municipiul Bălți, Cahul și Comrat, iar în săptămâna 15-19 octombrie femeile sunt așteptate la Asociațiile Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani.

Medicii recomandă femeilor peste 20 ani autoexaminarea prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie.

Femeilor peste 35 de ani li se recomandă să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat.

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1.000 cazuri noi anual, număr care este în creștere pe an ce trece.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: