image
Sursa foto: Jurnal.md

Audieri publice la Parlament: Ce spun experții independenți despre votul în Diasporă timp de două zile // UPDATE, LIVE

La Parlament sunt organizate audieri publice supra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral pe liste de partid (vezi imagini live mai jos).

UPDATE 14.35 // Una dintre propuneri se referă la organizarea votului în Diasporă timp de două zile.

„Argumentul în favoarea acestei propuneri este că cei din Diasporă trebuie să parcurgă cu mult mai mulți km. De aici, având în vedere că cetățenii noștri locuiesc departe de secțiile de votare, în unele cazuri sute de mii de km. Există propunerea ca să aleagă: fie că vin sâmbătă sau duminică”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Argumentele contra ar fi aspectele legate de securizarea procesului. Cine păzește aceste buletine, trebuie să închiriezi spațiile pentru două zile, respectiv cresc costurile, inclusiv pentru funcționarii electorali”, a adăugat președintele Comisiei Juridice.

Valeriu Pașa de la comunitatea Whatchcdog afirmă că secțiile de votare de peste hotare trebuie să fie permanente, iar Parlamentul să stabilească prin lege criteriile privind deschiderea acestor secții.

„Avem o treime cu cetățenii cu drept de vot care locuiesc peste hotare. Abordarea trebuie să fie specială. În ultimii ani, am consultat asociațiile din Diasporă și cetățenii activi. Votul timp de două zile a fost al propusă de majoritatea dintre ei. Nu este suficientă încredere în procesul electoral și instituțiile de stat. Ce se va întâmpla cu buletinele de vot peste noapte. Problema e că secțiile de vot trebuie să acopere geografic și ele să fie permanente. Cetățenii trebuie să știe din timp. S-au făcut mereu un fel de experimente”, a menționat Valeriu Pașa.

„Trebuie să vorbim de secțiile de votare și pe interior. Ține de APL să indice. Nu putem cu un an înainte să spunem că acolo vor fi organizate alegerile. Se mărește și numărul alegătorilor în unele secții”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea.

În opinia expertului Pavel Postică de la Promo-Lex, în cazul desfășurării alegerilor în Diasporă timp de două zile, același lucru trebuie și pe intern.

„Toți cetățenii trebuie puși în condiții egale. De asemenea, spațiile trebuie amenajate de vineri. Din discuțiile noastre cu Diaspora, mai bine deschidem mai multe secții într-o zi, decât mai puține timp de două zile”, a spus Postică.

Liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că este necesară mișcorarea pragului electoral până la 3 la sută, poate chiar 2 la sută.

„Noi avem nevoie de liberalizarea vieții politice. Vă rog să raportați acest concept de lege la normalitate, nu la acel proiect obscur al PD. Această lege este generatoare de corupție permanentă. Dacă nu veți mișcora pragul electoral, această lege va rămâne generatoare electorală”, a spus Mocanu.

Totodată, în opinia lui Mocanu, este nevoie de o prevedere specială ca următoarea campanie electorală să aibă loc în exclusivitate la postul public Moldova 1.

Proiectul de lege a fost votat de Parlament în prima lectură acum o lună.

Acesta prevede îmbunătățirea modului de votare în Disporă, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați, precum și reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor.

De asemenea, documentul stipulează excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, precum și excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Proiectul amendează patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, legea privind partidele politice și Codul contravențional.

Pentru a deveni lege, este nevoie și de votarea proiectului a lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: