image
Sursa foto: Jurnal.md

Membrii viitorului bloc DA-PAS, protest la sediul ANRE: „Tariful la căldură trebuie redus de la 1100 la 800 de lei”// VIDEO

UPDATE 12.15 // Expertul în energetică Tudor Șoitu afirmă că tarifele la energia termică trebuie reduse de la 1100 de lei la 800 de lei.

Precizăm că, în prezent, consumatorii din Chişinău achită pentru energia termică livrată de Termoelectrica un tarif de 1122 lei/Gcal, tarif aprobat de ANRE în martie 2017.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a adăugat că de o mare perioadă de timp există condiții ca și prețurile la carburanți să scadă.

„Sute de mii de oameni sunt ostatici ai unui cartel obscur între un grup îngust de întreprinderi și autorități de stat, care au drept scop să scoată cât mai mulți bani din buzunarele populației. Marja pentru motorină și benzină este cea mai înaltă din țările europene – 3,25 lei per litru sau 0,16 euro, Doar Danemarca ne întrece, în timp ce RM este cea mai săracă țară din Europa”, a menționat Slusari.

El acuză că ANRE s-a transformat în „unealta docilă a regimului mafiot”.

„Vor ca maximum cu o lună înainte de alegeri, Plahotniuc să spună că trebuie micșorate tarifele, iar a doua zi, cumătrul lui Dodon, Copaci, să execute ordinul”, a spus Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popușoi, a adăugat că mai mulți cetățeni care nu au putut să achite facturile pentru căldură s-au pomenit dați în judecată, fiindu-le executate silit bunurile.

„Unora li se iau ultimii bani, iar altora li se iartă miliarde. Achitarea la căldură îți ia cel puțin o treime din salariu”, a spus Popușoi.

____

Viitorul bloc ACUM organizează o acțiune de protest la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, cerând instituției să reducă tarifele la căldură, despre care spun că sunt unele abuzive, iar guvernarea așteaptă campania electorală, pentru a le reduce.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut anterior micșorarea de urgență a tarifului pentru căldură.

Potrivit lui Năstase, reducerea tarifelor la căldură cu cel puțin 15%, care urma a se produce la începutul anului 2018, este întârziată cu premeditare până cât mai aproape de alegeri pentru a fi „servită” populației drept un nou cadou din partea șefului PD, Vladimir Plahotniuc.

În martie 2018, ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care fac energie din gaz. Întrucât în costul de producere a agentului termic, generat de SA „Termoelectrica”, componenta de procurare a gazului natural o constituie 77%, micșorarea tarifelor la gaz ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%.

Respectiv, tot din martie trebuia micşorat şi tariful la căldură.

Anterior, și experții în energetică, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, au cerut Agenției Nationale pentru Reglementare în Energetică să reducă tariful pentru căldură în Chișinău. Potrivit celor doi, tarifele ar putea fi micșorate cel puțin cu treizeci la sută.

Atunci, reprezentanții ANRE au declarat că nu comentează declarațiile făcute de experți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: