image
Sursa foto: jc.md

„Nu există în lume cioban fără oi”; Replica unui primar din Orhei, fost membru PD, pentru Maia Sandu

După ce jumătate din primarii raionului Donduşeni, membri ai PDM, au părăsit formaţiunea semnând o declaraţie comună în care se spunea că „PDM a degradat în faţa cetăţenilor”, săptămâna aceasta încă un primar a încheiat socotelile cu partidul, pe motiv că acesta nu-l mai reprezintă0.

Şi a făcut-o nu oricine, ci Vasile Cojocari, primar de Zahoreni, Orhei, cel care le-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” liderului PD, Vladimir Plahotniuc, democratului Constantin Botnari şi fostului preşedinte al raionului, Tudor Golub. Vasile Cojocari a declarat, într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău, că va candida pentru cel de-al patrulea mandat de primar la viitoarele alegeri, atât doar că încă nu poate dezvălui din ce partid va face parte.

– Domnule Cojocari, cum v-aţi simţit după plecarea democraţilor de la guvernare şi după evadarea lui Plahotniuc din RM?

Simt că e linişte, nimeni nu face presiuni asupra nimănui. Actuala guvernare se poartă frumos. Cu bani nu ne pot ajuta că, mă rog, abia au intrat băieţii în funcţie, dar nu avem probleme cu ei.

– Veţi candida pentru un nou mandat şi dacă da, din partea cărui partid?

Mă pregătesc să candidez pentru un nou mandat, al patrulea, dar deocamdată nu vă pot spune din partea cărui partid. Am poziţia mea. Am decis cu cine merg. Pur şi simplu ei îmi mai analizează candidatura, mai văd dacă au întrebări pentru mine.

– E vorba de un partid de la guvernare ori extraparlamentar?

Deocamdată, nu pot oferi detalii, mai discutăm.

– Dar eraţi membru PD, de ce şi când l-aţi părăsit?

Am fost membru PD. Acum, să vă spun sincer, am ieşit de acolo. Am văzut că s-a deformat partidul şi, dacă s-a deformat, nu mai pot rămâne în acel partid.

– Dar mai există domnul Diacov în Parlament, Andrian Candu, Sergiu Sârbu şi alţii?

Eu nu vreau să vorbesc de rău niciun partid politic. Mai este oleacă de timp până la alegeri, nu pot să deschid acum cărţile cu cine şi unde o să mă duc. Nu am probleme cu actuala guvernare şi nu vreau să am probleme nici cu cei din opoziţie.

– Ne puteţi spune măcar pe cine simpatizaţi?

Vă rog frumos, nu insistaţi. Dvs sunteţi de la JURNAL, cred că vă pricepeţi pe cine simpatizez…

– În 2017, le-aţi conferit titlul de „Cetăţeni de Onoare” unor lideri PD, e o titulatură pe viaţă?

S-a făcut atunci o confuzie, s-a anunţat că i-am dat titlul lui Vladimir Plahotniuc, dar este o eroare. „Cetăţean de Onoare” nu i s-a oferit lui Vladimir Plahotniuc, dar lui Constantin Mihailovici Botnari şi fostului preşedinte al raionului, un om foarte respectat, Tudor Golub.

– Anterior, într-un interviu pentru publicaţia noastră, declaraţi că dl Plahotniuc „nu a venit la ceremonie să ridice panglica” pentru că „omul era ocupat”, dar că personal sunteţi gata să i-o duceţi…

A fost o confuzie.

– Dl Botnari e „Cetăţean de Onoare” pe viaţă?

În decizia consilierilor, nu-i specificat că-i pe un an, doi, ori pe viaţă. Satul Zahoreni a avut o necesitate – să-şi construiască drumul până la biserică. El a promis, l-a făcut şi consilierii au reacţionat pozitiv la propunerea dată. E un lucru pe care nu l-a făcut nimeni până la el, Constantin Botnari ne-a ajutat, şi e „cetăţean de Onoare”. Acum nimeni nu spune nimic de el, nici că-i bun, nici că-i rău. Vom avea în curând adunarea satului, vom vedea ce spun oamenii.

– Doamnei Maia Sandu ori lui Andrei Năstase nu vă gândiţi să-i oferiţi această titulatură?

Cu mare plăcere suntem dispuşi să le oferim „Cetăţean de onoare” al satului doamnei Maia Sandu şi lui Andrei Năstase, un băiat curajos, şi sper să ne ajute cu ceva. Oamenii abia au intrat la guvernare.

– Dar v-aţi gândit că la guvernare putem avea politicieni care vă pot ajuta fără a ţine cont din ce partid veţi face parte?

Sincer vă spun, în viaţă preţuiesc sinceritatea şi adevărul, indiferent de culoarea politică a celui cu care vorbesc. Am fost la întrunirea primarilor organizată de Congresul Autorităţilor Locale. Am ascultat cu interes discursul lui Andrei Năstase şi al Maiei Sandu. Şi am înţeles, inclusiv din practica mea politică, că UE, SUA, Federaţia Rusă susţin actuala guvernare. Niciun partid politic, oricine l-ar simpatiza, fără susţinere internaţională, nu ar putea conduce o ţară. Blocul ACUM-PSRM au deschidere în toată lumea. Cred că va fi o guvernare bună.

– Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu va accepta în partidul său foşti primari PD. Cum comentaţi această decizie?

Eu am să vă spun un lucru şi vă rog să-l notaţi: nu există în lume cioban fără oi. Nu există în lume conducători fără oameni. Ceea ce spune dna Maia Sandu, că nu acceptă oameni care au fost la PD, vreau să spun că la PD au fost şi oameni buni, şi oameni răi, ca într-o familie, unde sunt copii şi buni, şi răi. Dar să nu accepţi acest lucru eu cred că e o prostie. Doar nu-s vinovaţi primarii de unele lucruri care s-au făcut acolo sus. Noi nu le cunoşteam. Ne indignează ce vedem şi auzim acum de la televizor, dar nu am ştiut că noi lucram pentru a rezolva problemele oamenilor de pe loc, nu ştiam ce se întâmpla sus.

Nu-i acceptă în partid Maia Sandu, îi va accepta Andrei Năstase ori Partidul Socialiştilor. Oameni se vor duce acolo unde vor fi acceptaţi.

– Aţi fi de acord să aderaţi şi la PSRM?

Am o poziţie fermă şi nu mi-o expun public. O veţi afla la timpul potrivit.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: