image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Sute de refugiați ucraineni, angajați în câmpul muncii în Republica Moldova; Care sunt meseriile alese

409 cetățeni ucraineni s-au încadrat deja în câmpul muncii în Republica Moldova. Este vorba despre 309 femei și 94 de bărbați care au fost angajați de către mai mulți agenți economici locali, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Deși războiul și consecințele dezastruoase ale acestuia au forțat milioane de oameni să-și părăsească locuințele și să se refugieze în alte țări, precum Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova, cetățenii ucraineni încearcă să se adapteze noii realități care le-a curpins viața. O parte dintre oamenii care au ajuns în Republica Moldova s-au integrat deja în câmpul muncii, iar ANOFM vorbește depre 409 ucraineni care ocupă în prezent diverse posturi de muncă în mai multe regiuni ale țării.

Agenția raportează că printre locurile de muncă ocupate se numără meserii precum programator, inginer, croitor, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, montator de subsamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii clienți, manager în diverse domenii, operator introducere date. Referitor la zonele țării pentru care au optat refugiații, ANOFM prezintă date care arată că dintre cele 409 persoane angajate, 289 și-au găsit un post vacant în Chișinău, 16 - la Ungheni și Bălți, 12 - la Cahul și câte mai puțin de 10 în alte regiuni ale țării.

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, alți 134 de agenți economici au menționat că sunt disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina, iar angajatorii au oferit informații despre 2180 locuri de muncă vacante disponibile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: