image
Sursa foto: Getty Images

Moment istoric: Agenţia Mondială Antidoping a intrat în posesia datelor laboratorului de la Moscova

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că a recuperat datele controalelor deţinute de fostul laborator de la Moscova, un pas către normalizarea relaţiilor sale cu Rusia.

"Este un progres major pentru un sport curat. Lungul impas legat de accesul la fostul laborator de la Moscova a luat sfârşit, iar aceasta este o veste excelentă", a precizat preşedintele AMA/WADA, Craig Reedie, într-un comunicat.

Miile de date recuperate la laboratorul din capitala rusă urmează însă să fie autentificate. "Ţinând cont de cantitatea datelor, acest lucru va necesita timp, însă experţii noştri au instrumentele necesare pentru a le verifica, cu un grad ridicat de certitudine", a promis conducătorul Agenţiei.

Experţii agenţiei care s-au deplasat la Moscova credeau că vor putea extrage informaţiile din servere şi hard disk-uri în aproximativ trei zile, însă misiunea lor a durat o săptămână întreagă.

Recuperarea acestor date, înregistrate în perioada în care Rusia a fost acuzată de dopaj instituţionalizat (2011-2015) s-a aflat în centrul divergenţelor dintre AMA/WADA şi autorităţile de la Moscova.

Agenţia cu sediul la Montreal a făcut din recuperarea acestor date o condiţie strică pentru ridicarea suspendării Agenţiei antidoping ruse (RUSADA), decisă în noiembrie 2015. AMA/WADA a revenit apoi asupra deciziei, în ciuda criticilor primite, acceptând să ridice sancţiunile, pe 20 septembrie 2018, cu condiţia să aibă acces la date până la 31 decembrie.

La jumătatea lunii trecute, o primă misiune a AMA/WADA la laboratorul din capitala Rusiei s-a încheiat printr-un eşec, însă succesul celei de-a doua misiune ar putea aplana tensiunile, în ciuda întârzierii.

De la sfârşitul anului 2015, sancţiune AMA/WADA au făcut tot mai dificilă atribuirea de mari competiţii Rusiei, după organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (2014) şi a Cupei Mondiale de fotbal ediţia 2018, decisă de FIFA în 2010.

Federaţia internaţională de atletism (IAAF) menţine în continuare sancţiunile şi nu primeşte sportivi ruşi la competiţii internaţionale decât sub drapel neutru, drapelul rusesc neputând flutura nici la JO de la PyeongChang, din 2018.

Comitetul executiv al AMA/WADA, organul său politic, compus din reprezentanţi ai guvernelor şi ai mişcării olimpice, urmează să se reunească pe 22 ianuarie pentru a decide o eventuală nouă suspendare a RUSADA.

În mod normal, membrii au la dispoziţie în continuare o recomandare a Comitetului de revizuire a conformităţii (CRC) din cadrul Agenţiei Mondiale Antidoping, care s-a reunit luni şi marţi, în timp ce misiunea de la Moscova era încă în derulare. AMA/WADA a asigurat, însă, că recomandarea nu a fost "finalizată" decât după ce echipa de experţi a părăsit Rusia.

"Obiectul principal a fost să avem acces la laborator şi la date. Dacă acest lucru s-a produs cu câteva zile întârziere, nu este sfârşitul lumii", a declarat la rândul său, pentru AFP, fostul preşedinte al AMA/WADA, Dick Pound, care a rămas membru al agenţiei.

De la debutul scandalului legat de Rusia, federaţiile internaţionale s-au confruntat cu o insuficienţă de probe directe pentru implicarea de sportivi şi deschiderea de proceduri disciplinare, în timp ce anchetele conduse juristul canadian Richard McLaren, însărcinat de agenţie, au stabilit că de sistemul pus în aplicare ar fi beneficiat aproximativ o mie de sportivi, din cadrul a 30 de discipline.

"După ce datele vor fi autentificate, vom fi în măsură să trecem la cea de-a treia fază şi să ajutăm diferite organizaţii sportive şi alte organizaţii antidoping implicate să alcătuiască dosare solide împotriva sportivilor dopaţi", a promis Craig Reddie. "Şi, în acest context, să ne asigurăm că anumite eşantioane care sunt încă stocate în laboratorul de la Moscova vor fi analizate din nou, într-un laborator agreat, cel târziu până la 30 iunie 2019", a adăugat preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: