image
Sursa foto: jurnal.md

Igor Popa, din nou la rampă: „Am primit amenințări de la rudele lui Filat”; Cum explică divulgarea secretului profesional

În toiul scandalului dintre liderul PLDM, Vladimir Filat, și fostul său avocat, Igor Popa, după ce ultimul a ieșit la Jurnal TV cu mai multe dezvăluiri despre fostul său client, iar Filat a respins toate acuzațiile, venind cu altele la rândul său, acum fostul apărător spune că a primit mesaje de amenințare din partea rudelor lui Vladimir Filat.

„Procuratura Generală m-a contactat imediat după declarațiile făcute în emisiunea televizată de la Jurnal TV. Din ce înțeleg eu, se prefigurează mai multe fapte penale care trebuie investigate de procurori. Printre acestea se numără îmbogățire ilicită, spălare de bani, vânzarea bunurilor sechestrate și amenințarea cu moartea. Nu pot să vă dau mai multe detalii despre făptașii acestor infracțiuni, pentru că totuși operează prezumția nevinovăției și o să lăsăm procurorii să-și facă treaba. În ultimul timp am primit mai multe mesaje de amenințare atât din partea rudelor lui Filat, cât și din partea unor persoane necunoscute pentru mine”, a declarat Igor Popa, în cadrul unei conferințe de presă.

Avocatul a mai spus că Filat este primul care l-a atacat public și că ieșirea sa nu este decât un mod de a-și apăra demnitatea.

„Eu niciodată nu mi-am dorit să fac justiție televizată. Cu părere de rău, Filat a fost primul care a ieșit în presă și m-a denigrat grav în fața opiniei publice. Am așteptat doi ani să se liniștească, dar nu a fost să fie. Eu sunt în drept să-mi apăr onoarea și demnitatea cu aceleași arme pe care le-a folosit și Filat”, a zis avocatul.

Igor Popa s-a referit la divulgarea secretului profesional, criticat de mai mulți avocați după declarațiile făcute de el la Jurnal TV.

Or, spune Popa, însuși Filat este cel care a renunțat la confidențialitate.

„S-a invocat mult secretul profesional. Eu am lucrat în sute de procese și niciodată nu mi-am permis să divulg secretul profesional. Însă în acest caz Filat implicit a renunțat la secretul confidențial pentru că m-a atacat în presă și sunt nevoit să mă apăr. Pe de altă parte, el și complicii lui au săvârșit infracțiuni și consider că e de misiunea avocatului să raporteze atunci când au loc infracțiuni în timpul exercitării profesiei”, a declarat Popa, menționând că cel mai mult l-au atacat în presă după ieșirea sa „avocații lui Platon, ai lui Plahotniuc, ai lui Filat și oamenii lui Dodon”.

„Am așteptat altă consolidare a avocaților. Atunci când onorariile sunt contestate, când ești acuzat că ai comis infracțiuni, ești în drept să te aperi”, a mai adăugat Igor Popa.

Întrebat de ce a ieșit acum cu toate aceste acuzații, avocatul a răspuns:

„Filat a început să mă denigreze în 2018. Am avut comunicare printr-un prieten de-al lui. El mi-a transmis prin acea persoană că să nu fac declarații în presă, că e bolnav și că ne vom clarifica ulterior. A mințit. Am așteptat doi ani ca Filat să se liniștească și să nu mai facă acuzații în presă. Scopul meu nu a fost să învinovățesc anumite persoane, ci să-mi apăr onoarea.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: