image
Sursa foto: Profimedia Images

SUA vor trimite mai multe trupe, dacă Rusia invadează Ucraina: Americanii ar prefera să nu se implice militar direct

SUA vor trimite forțe militare suplimentare în „flancul estic al NATO” în cazul în care Rusia va invada Ucraina, concomitent cu impunerea de „severe” sancțiuni economice. De asemenea, președintele american Joe Biden îi va transmite lui Putin că SUA nu vor exclude posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial al administrației americane citat de The Guardian, scrie Digi24.

Oficialul american a dat ca exemplu anexarea de către Rusia a peninsului Crimeea din 2014, ce a dus la sporirea prezenței militare a SUA în estul Europei, inclusiv din punct de vedere al echipamentelor și tehnicii grele de luptă.

„Dacă Putin va acționa (în Ucraina), mai mult ca sigur că acest lucru va duce la solicitări din partea aliaților noștri din flancul estic (al NATO) pentru sporirea prezenței noastre militare, iar SUA vor răspunde prin aducerea de noi forțe și capacități de luptă și organizarea de exerciții militare care să asigure siguranța aliaților noștri”, a spus oficialul american.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis luni președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, „sprijinul ferm” pe care SUA îl va oferi Ucrainei în cazul unei „agresiuni rusești”, conform unui comunicat al Departamentului de stat al SUA.

În același timp, Joe Biden nu va risca să angajeze SUA într-un răspuns militar direct, în cazul unui astfel de scenariu.

„SUA nu caută să ajungă în situația în care acțiunile sale să se concentreze pe folosirea directă a forței noastre militare. Ne gândim, mai degrabă, la o soluție care să includă ajutor acordat armatei ucrainene, combinat cu adoptarea de sancțiuni economice severe împotriva Rusiei și creșterea sprijinului și sporirea capacităților militare a aliaților noștri din NATO”, a spus oficialul american.

Statele Unite iau în calcul o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei, în încercarea de a-l opri pe Vladimir Putin să declanșeze o invazie a Ucrainei.

„Opțiunea nucleară” a lui Joe Biden, din acest punct de vedere, ar fi deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT, folosit de băncile din întreaga lume, arată Reuters.

Sancțiunile ar putea viza direct principalele bănci ale Rusiei și ar face imposibilă convertirea rublelor în dolari sau alte valute externe. Alte sancțiuni, vizate de SUA și aliații săi europeni, ar viza Fondul de Investiții Directe al Moscovei.

Deocamată, americanii nu au decis dacă și când vor impune noi sancțiuni, iar administrația Biden este în discuții cu partenerii europeni - mulți dintre ei aflați în relații economice strânse cu Rusia - în căutarea unor acțiuni coordonate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: