image
Sursa foto: facebook.com/Carolina Chirilescu

„Un ministru trebuie să aibă un salariu DECENT”; Ce spun Babuc și Radu despre lefurile grase ale miniștrilor PD

După ce s-a vehiculat că mai mulți miniștri PD au avut în 2018 un salariu de 5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie, premierul Pavel Filip a recunoscut că salariile mai multor miniștri au fost majorate în ultima perioadă, dar spune că nu cunoște suma exactă pe o ridică aceștia de la stat. La rândul ei, ministra Educației, Monica Babuc, despre care deputata ACUM Maia Sandu a spus că primește 30.000 de lei salariu, a ținut să menționeze că leafa îi este, „din păcate, nu așa ade mare”.

Întrebat de Jurnal TV dacă este adevărat că leafa lunară a patru miniștri (cel de Interne, Alexandru Jizdan, cel al Apărpării, Eugen Sturza, al ministrei Educației, Monica Babuc, dar și al ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi) a fost majorată de cel puțin trei ori odată cu amendamentul introdus la legea salarizării în 2017, premierul Pavel Filip a declarat că salariul acestora s-a majorat, dar nu știe cu cât anume.

„Tot ce vă pot spune este că dacă ați fost atenți și ați urmărit, am făcut reforma administrației publice centrale. Și această reformă a fost orientată pentru micșorarea numerelor de ministere. Acum am văzut că se tot vorbește despre doamna Babuc, dar nu uitați că doamna Babuc este un ministru care conduce patru ministere care au fost anterior, dar asta nu înseamnă că salariul a fost majorat de patru ori. Nu știu exact cât primește un ministru sau altul, dar vă spun că salariile au fost majorate”, a spus Filip.

La rândul său, ministra Educaţiei, Monica Babuc, susține că ridică un salariu nu mai mare de 21 de mii de lei pe lună.

„Salariul meu, din păcate, nu este așa de mare cum se vorbește fals în declarațiile Maiei Sandu și ale mijloacelor de informare în masă. Se face o încurcătură cu veniturile pe care le am și salariul pe care îl primesc. Salariul meu de funcție, al unui ministru care conduce un minister în care s-au comasat trei ministere, plus Academia de Științe, este în medie de 21 de mii de ei pe lună”, a precizat Babuc.

Iar minsitra Sănătății, Silvia Radu, spune că suma salariului e o noțiune... relativă.

„Eu cred că un ministru trebuie să aibă un salariu decent, fiindcă reprezintă o țară și trebuie să fie un salariu astfel ca să se gândească doar la ceea ce face și să nu se gândească cu ce-și va crește copii mâine. Mărimea unui salariu este o noțiune relativă, depinde cine și cum o tratează”, a răspuns Silvia Radu.

Precizăm că, acum o săptămână, lidera PAS, Maia Sandu, deputată a Blocului ACUM, declara că, în anul 2018, miniștrii PD au avut un salariu de 5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Și asta în urma unui amendament introdus la legea salarizării în 2017.

„Printr-un amendament introdus la legea salarizării în 2017, miniștrii, în afară de salariul lunar și alte stimulente financiare, au obținut dreptul de a beneficia de „plăți de stimulare”. Ca urmare a acestei modificări, salariile miniștrilor au crescut de aproape 3 ori! Prevederile legii sunt vagi: nu există nicio limită pentru aceste plăți de stimulare și nici condiții pentru calcularea lor. Salarii de 30 de MII de LEI pe lună și-au stabilit Jizdan, Sturza, Babuc, Ulianovschi. Pentru ce merite? Pentru loialitate față de regimul oligarhic! Salariul dumneavoastră de câte ori a crescut în ultimii doi ani? P.S. Autorul amendamentului este deputatul Sergiu Sîrbu…”, a declarat atunci Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: