image
Sursa foto: jurnal.md

Fostul președinte al Curții Constituționale și al CSJ, Mihail Poalelungi, s-a făcut avocat

Fostul președinte al Curții Constituționale și al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a primit licența de avocat. Decizia a fost luată pe 10 decembrie de Comisia de licențiere a profesiei de avocat.

Norma legală stabilește că persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin zece ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror sunt scutite de efectuarea stagiului profesional şi de examenul de calificare dacă, în termen de șase luni după demisia din funcţie, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului, scrie Bizlaw.

Mihai Poalelungi a devenit președinte al Curții Constituționale în martie 2018. Din 2012 până în 2018, Poalelungi a fost președinte al Curţii Supreme de Justiţie. Poalelungi a fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasburg, Franţa și arbitru la Curtea Internaţională de Conciliere şi Arbitraj de pe lângă OSCE.

Pe durata mandatului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice, legate de averea impunătoare a acestuia, de acuzațiile că ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra Băncii de Economii, dar și de faptul că și-a promovat finul, controversatul Oleg Melniciuc, la funcția de președinte al Judecătoriei Râșcani.

Din funcția de președinte al Curții Constituționale, Poalelungi și-a dat demisia în iunie 2019, după ce, în perioada 7 - 9 iunie, instituția a luat mai multe decizii controversate, printre care dizolvarea Parlamentului, dar și avizul prin care a stabilit că trei luni reprezintă 90 de zile. Deciziile au fost criticate dur de experții naționali, precum și la nivel internațional.

Ulterior, după retragerea PD de la guvernare, Curtea și-a anulat propriile decizii, argumentând că „la baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlament”. După aceasta, numeroase voci au cerut demisia in-corpore a judecătorilor de la Curtea Constituțională, acuzați că au îndeplinit ordinile conducerii PD.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: