Fracțiunile PL și PLDM au anunțat încă la ședința trecută că nu vor participa la vot. Atunci, speakerul Andrian Candu a amânat votul, iar în debutul ședinței de astăzi documentul a fost aprobat în prima lectură. Imediat după aceasta, fracțiunea PL a cerut o pauză, iar când deputații au revenit, Mihai Ghimpu a anunțat că liberalii părăsesc ședința. La fel au făcut-o și cei din fracțiunea PLDM.

„Având în vedere că majoritatea parlamentară nu este în plenul Parlamentului, având în vedere că ați început ședința fără a aproba ordinea de zi unde este propus proiectul privind introducerea limbii române în Constituție, fracțiunea PL nu participă la vot care seamănă mai mult a show decât dorința de a modifica Constituția”, a declarat Mihai Ghimpu.

„Liberalii au întors spatele integrării europene. Alegătorii care i-au votat trebuie să ia în considerare și să țină minte ziua de azi”, nu a ezitat să comenteze Candu.

Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate, nu trolling și șantaj public, a spus vicepreședintele fracțiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Ați avut la dispoziție o săptămână, timp în care nu s-a produs nimic, niciun fel de discuții, măcar pe una dintre observațiile primite din partea UE. Toată comunicarea instituțională a UE, prevederile Acordului de Asociere au fost ignorate. Asta este o încălcare a vectorului de integrarea europeană. Nu vom participa la acest vot atât timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere”, a argumentat Pistrinciuc.

Cum era și de așteptat, socialiștii și comuniștii s-au declarat împotriva vectorului european al Republicii Moldova.

Pentru proiectul de modificare a Constituției erau necesare 67 de voturi.