image
Sursa foto: Privesc.eu

Eșec pentru PD în intenția de a folosi UE în electorală; Modificarea Constituției, respinsă; Candu anunță referendum

UPDATE 11.03 // Eșec pentru PD în intenția de a folosi integrarea europeană în campania electorală. Proiectul privind modificarea Constituției, astfel ca sintagma „integrare europeană” să fie inclusă în Legea Supremă, a fost respins.

Pentru proiect și-au dat votul 54 de deputați din majoritatea parlamentară, număr insuficient pentru ca acesta să treacă.

Liberal-democrații și liberalii au părăsit ședința în momentul votului, afirmând că nu vor să facă jocurile partidului de guvernare care face doar o mișcare electorală, în timp ce ignoră cerințele instituțiilor europene.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că PD va propune organizarea unui referendum pe 24 februarie, în ziua alegerilor.

Fracțiunile PL și PLDM au anunțat încă la ședința trecută că nu vor participa la vot. Atunci, speakerul Andrian Candu a amânat votul, iar în debutul ședinței de astăzi documentul a fost aprobat în prima lectură. Imediat după aceasta, fracțiunea PL a cerut o pauză, iar când deputații au revenit, Mihai Ghimpu a anunțat că liberalii părăsesc ședința. La fel au făcut-o și cei din fracțiunea PLDM.

„Având în vedere că majoritatea parlamentară nu este în plenul Parlamentului, având în vedere că ați început ședința fără a aproba ordinea de zi unde este propus proiectul privind introducerea limbii române în Constituție, fracțiunea PL nu participă la vot care seamănă mai mult a show decât dorința de a modifica Constituția”, a declarat Mihai Ghimpu.

„Liberalii au întors spatele integrării europene. Alegătorii care i-au votat trebuie să ia în considerare și să țină minte ziua de azi”, nu a ezitat să comenteze Candu.

Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate, nu trolling și șantaj public, a spus vicepreședintele fracțiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Ați avut la dispoziție o săptămână, timp în care nu s-a produs nimic, niciun fel de discuții, măcar pe una dintre observațiile primite din partea UE. Toată comunicarea instituțională a UE, prevederile Acordului de Asociere au fost ignorate. Asta este o încălcare a vectorului de integrarea europeană. Nu vom participa la acest vot atât timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere”, a argumentat Pistrinciuc.

Cum era și de așteptat, socialiștii și comuniștii s-au declarat împotriva vectorului european al Republicii Moldova.

Pentru proiectul de modificare a Constituției erau necesare 67 de voturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: