image
Sursa foto: mediafax.ro

România: Stenograme care arată ce au vorbit liderii PSD în ședința de dinaintea plecării ALDE de la guvernare

La mai puțin de trei ani de când a obținut cel mai bun scor electoral din istoria sa, PSD riscă să piardă guvernarea. Călin Popescu Tăriceanu a rupt alianța cu social-democrații și a intrat într-o nouă coaliție, cu partidul lui Victor Ponta. Astăzi, miniștrii ALDE urmează să demisioneze, cu excepția Ramonei Mănescu. Fostul europarlamentar PNL vrea să rămână ministru de Externe al României, funcție pe care o deține de doar o lună.

Convocat de urgență, Comitetul executiv al PSD a decis, în unanimitate, că partidul va rămâne la guvernare și că va încerca să convingă parlamentari din alte formațiuni să i se alăture. În acest moment, PSD are doar 205 senatori și deputați. Are nevoie de cel puțin 233, ca să păstreze puterea, în condițiile în care PNL anunță că va depune o moțiune de cenzură iar ALDE și UDMR spun că o vor vota, scrie Digi24.

După negocieri eșuate săptămâna trecută, PSD și ALDE și-au mai dat o ultimă șansă și liderii Coaliției au avut o ședință la Palatul Victoria. Discuțiile nu au avut finalul dorit de PSD. Călin Popescu Tăriceanu a avertizat-o pe viorica Dăncilă că ALDE iese de la guvernare, se alătură Pro România și va vota moțiunea de cenzură. „Ați crezut că facem balet”, i-a spus, potrivit surselor Digi24, liderul ALDE Vioricăi Dăncilă.

De la Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a plecat direct la un hotel din Capitală unde a pus la punct ultimele detalii ale alianței cu Pro România, alături de Victor Ponta. La întâlnire a fost și Mircea Diaconu, în fața căruia președintele ALDE a cedat în cursa prezidențiabilă.

Au urmat apoi ședințe peste ședințe de partid în Parlament. Și aleșii Pro România și cei ai ALDE s-au întâlnit, în ședințe separate, pentru a vota alianța dintre cele două partide și susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Suplimentar pe ordinea de zi a ALDE a fost și denunțarea protocolului cu PSD și ieșirea de la guvernare. La scurt timp Coaliția era istorie și o nouă alianță lua naștere. Călin Popescu Tăriceanu a făcut anunțul oficial:

„Noi vom trece în opoziție cu tot ce presupune, am renunțat la candidatura la prezidențiale. Vom acționa coordonat la nivelul celor două camere. Și acest lucru presupune și pe mai departe, mă refer la scadențele electorale de anul viitor, o coordonare politică, o acțiune politică împreună.”

A apărut rapid și primul dezertor. Ramona Mănescu, ministrul ALDE de Externe, nu demisionează odată cu restul miniștrilor liberal-democrați.

Ramona Mănescu: „Eu am înțeles poziția ALDE, o respect și sigur că fiecare își alege calea. Și eu îmi asum să rămân în continuare.”

În paralel, la sediul PSD din Kiseleff, Viorica Dăncilă i-a convocat de urgență pe toți liderii partidului. A fost o ședință cu final anunțat. Premierul nu a mai avut răbare să aștepte după concluziile din Comitetul Executiv și a anunțat pe Facebook că PSD rămâne la guvernare și le-a oferit un loc în rândurile social-democraților pe toți cei din ALDE și Pro România care nu sunt de acord cu deciziile luate în partidele lor.

Totuși, au existat și voci care au insistat că pentru PSD ar fi un calcul politic mai bun să părăsească guvernarea.

Stenograme PSD în ședința fulger de luni

Viorica Dăncilă: În spatele acestor mișcări e Victor Ponta. Nu putem să ieșim de la guvernare. Puterea se câștigă, nu se dă! Trebuie dați afară toți cei din ALDE.

Eugen Teodorovici: Trebuie făcut un calcul pragmatic dacă e mai bine să ne retragem noi sau să fim dați jos. E greu de crezut că vom păstra guvernarea!

Marcel Ciolacu: PSD în Opoziție păstrează majoritatea cu ALDE și putem juca. Trebuie lăsată o ușă deschisă cu ALDE!

Lia Olguța Vasilescu: E de analizat dacă e mai bine să ne retragem și să-i lăsăm ca pe Cioloș.

Viorica Dăncilă s-a impus. Chiar dacă au fost voci critice, votul a fost în unanimitate: PSD rămâne la guvernare. Însă, Lia Olguța Vasilescu a anunțat ulterior că nu a votat nici pro, nici contra în CEx privind decizia partidului de a rămâne la guvernare.

Viorica Dăncilă: „Pentru noi este o decizie de neînțeles din partea ALDE. Eu cred că dl. Tăriceanu știa despre cum e alcătuit guverernul atunci când a plecat cu PSD la guvernare. Dacă schimbam venea cu un alt motiv și alt motiv. Cert este că ALDE a vrut să iasă de la guvernare și se alătură Pro România. Vom încerca negocieri pentru a obține o majoritate în Parlment.”

Rămâne de văzut cum va reuși Guvernul Dăncilă să rămână în picioare. Urmează negocieri dure care vor fi purtate de social-democrați. Dar au foarte puțin spațiu de manevră. Opoziția promite o moțiune de cenzură, iar UDMR a anunțat că va vota la fel ca la ultima dată, adică împotriva Executivului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: