image
Sursa foto: rbc.ru

Putin și Erdogan, întâlnire la Soci; Președintele turc e primul lider din NATO, primit în Rusia de la începutul războiului

Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran.

Ucraina domină agenda întâlnirii, dar și Siria e la fel de importantă, pentru că și acolo, Moscova și Ankara au interese directe, uneori divergente. Putin i-a spus lui Erdogan la Teheran, luna trecută, că Rusia se opune în continuare oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea să o planifice împotriva militanților kurzi din nordul Siriei, scrie Digi24. Analiștii consideră că aceste tensiuni fac parte din „cooperarea competitivă” care a definit relația dintre cei doi lideri în ultimii 20 de ani.

Pe de altă parte, liderul turc se bucură de un succes în plan diplomatic, după ce a ajutat la încheierea acordului care a permis reluarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, iar acum și-a adus cu el la Soci mai mulți miniștri pentru această a doua rundă de discuții cu Vladimir Putin pe care o are în mai puțin de trei săptămâni.

Vladimir Putin și Recep Erdogan urmau să aibă discuții în privat și un prânz de lucru, dar nu și o conferință de presă comună.

Noutăţile partenerilor

comentarii: