image
Sursa foto: amnesty.md

Amnesty International condamnă atacurile PD asupra ONG-urilor incomode: „Activismul civic e pe cale de a fi criminalizat”

Amnesty International Moldova condamnă atacurile asupra sa, dar și intențiile PD privind modificarea legislației privind activismul civic, folosind ca și argument acțiunile societății civile incomode pentru guvernare.

Organizația pentru drepturile omului a reacționat în contextul audierilor de astăzi din Parlament, în legătură cu participarea unor liceeni la o conferință de presă organizată de mai multe ONG-uri în cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova.

Atunci, la eveniment au fost prezente rude ale celor șapte persoane deportate, dar și liceeni cu pancarte în mâini în susținerea cetățenilor turci. Ombudsmanul a venit în plenul legislativului la propunerea PD care a calificat protestul drept o „acțiune politică mizerabilă”.

Amnesty International Moldova califică aceste acțiuni ca fiind unele cu subtext politic și care au ca și scop criminalizarea activismului civic, dar și reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizațiilor societății civile, care critică încălcările din domeniul drepturilor omului.

Totodată, organizația își exprimă regretul pentru faptul că persoanele responsabile de protecția copilului aplică standarde duble privind legislația în cazul societății civile și a partidelor politice.

„Suntem profund îngrijorați de atacurile continue asupra colegilor noștri din Moldova, dar și asupra drepturilor omului din țară. Acest atac poate fi calificat ca o încercare a autorităților, prin intermediul mass- media afiliată, de a transfera atenția de la îndepărtarea forțată a celor șapte cetățeni turci din Moldova în Turcia, fapt care violează obligațiile internaționale ale Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului – astfel defăimând activitatea apărătorilor drepturilor omului în țară”, a declarat Denis Krivosheev, Director Adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.

Conferința de presă, în cadrul căreia mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv AIM, dar și mai mulți voluntari și activiști civici, au solicitat autorităților să-i pedepsească pe cei vinovați de răpirea a 7 cetățeni turci, nu a fost „o acțiune politică”, ci una civică, spun reprezentanții Amnesty International.

Legislația RM nu interzice activitățile de voluntariat și nici implicarea adolescenților în acțiuni publice, cu caracter civic, prin care se solicită respectarea legislației în domeniul drepturilor omului. Copiii se pot identifica ca și Apărători ai Drepturilor Omului, în cazul încălcării acestora, conform legislației internaționale din domeniu.

„Suntem îngrijorați de audierile publice de astăzi din Parlament, unde s-au făcut declarații care au ca și scop interzicerea dreptului la libera exprimare și întruniri pașnice pentru tineri. Tinerii din întreaga lume revendică drepturile omului și prin aceasta sunt apărători ai drepturilor omului. Tinerii din Moldova, inclusiv cei de vârstă școlară, trebuie să-și poată exercita aceste drepturi”, a mai declarat Denis Krivosheev, Director Adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.

Totodată, Amnesty Internationa cere încetarea persecuției directoarei liceului „Lucian Blaga” , care nu a depășit limitele legislației în domeniul libertății de exprimare și asociere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: