image
Sursa foto: Profimedia

Rusia neagă că s-ar pregăti pentru invadarea Ucrainei și acuză SUA că desfășoară o operaţiune pentu agravarea situației

Rusia neagă informațiile din presa americană privind mobilizarea trupelor sale la granița cu Ucraina și acuză SUA că desfășoară „o operaţiune specială” pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei, dând însă vina pe Rusia, potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.

Potrivit agenţiei Reuters, diplomaţia rusă a reacţionat după ce ziarul american Washington Post a scris că serviciile de informaţii ale SUA cred că ar putea fi în curs pregătiri pentru o ofensivă a Rusiei împotriva Ucrainei, pe mai multe fronturi. Sursele publicaţiei - oficiali din SUA şi un document din domeniul informaţiilor - vorbesc despre implicarea a până la 175.000 de militari ruşi într-un atac care ar putea avea loc anul viitor, potrivit Agerpres.

Și CNN a scris că trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie rapidă şi sunt capabile să pună la punct şi să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată - în cazul în care Moscova chiar ar decide să invadeze Ucraina. În acelaşi timp, trupele şi muniţia masate de Rusia la frontieră ar fi suficiente pentru ducerea unui război-fulger „blitzkrieg” de cel puţin 7-10 zile.

Zaharova a afirmat că operaţiunea americană „se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare”.

Statele Unite, aliaţii acestora din NATO şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe lângă frontiera ucraineană, iar Kievul şi-a făcut cunoscute temerile privind o invazie rusă.

Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi. Rusia afirmă că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: