image
Sursa foto: dse.md

Simulare: Zeci de pompieri și mai multe ambulanțe, puse pe jar, după ce într-un club de noapte a izbucnit un incendiu

Zeci de pompieri, polițiști, dar și mai multe ambulanțe au intervenit aseară pentru lichidarea unui incendiu de proporții, izbucnit într-un club de noapte din capitală, în care se aflau circa 250 de persoane. Flăcările au izbucnit chiar la miezul nopții, iar pe jar au fost puse majoritatea autospecialelor din garnizoana municipiului Chişinău, polițiști, dar şi mai multe ambulanţe de terapie intensivă.

Din fericire, incendiul a fost un exercițiu tactic planificat de IGSU, similar incendiului din Clubul de noapte COLECTIV, produs în București, cu patru ani în urmă. Scopul exercițiului a fost de a testa capacităţile de intervenţie a tuturor serviciilor de urgenţă în situaţii excepţionale. Exerciţiul de amploare a avut loc în timp real, iar echipajele de intervenție nu au cunoscut despre simulare, crezând că intervin într-o situaţie de amploare reală.

În noapte de 11 spre 12 decembrie 2019 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a organizat aplicaţii tactice de amploare într-un club de noapte de pe bulevardul Dacia din capitală.

Potrivit exercițiului, apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 00:24. Prima informaţie furnizată operatorilor a fost despre un local de noapte cuprins de flăcări, dar şi despre multiplele victime care se aflau în interior.

La faţa locului au fost alertate toate serviciile de urgenţă pentru intervenţie în situaţii excepționale. Pompierii au avut misiunea de a face cercetarea la faţa locului, evacuarea  şi salvarea persoanelor din interiorul localului, dar şi stingerea incendiului de proporţii.

Poliţia a încercuit zona şi a început primele cercetări. La faţa locului a avut loc trierea persoanelor care au suportat traumatisme, arsuri şi leziuni, iar responsabilii au luat decizii operative privind intervenţia în lichidarea consecinţelor situaţiei excepţionale.

Potrivit scenariului, incendiul a cuprins o suprafaţă impunătoare din localul de noapte în care se aflau cel puţin 250 de oameni. La faţa locului au intervenit majoritatea autospecialelor din garnizoana municipiului Chişinău, dar şi ambulanţe de terapie intensivă.

Exerciţiul a avut loc în timp real, iar echipajele de intervenție nu au cunoscut despre simulare, crezând că intervin într-o situaţie de amploare reală.

Scopul exerciţiului a fost de a testa capacităţile de intervenţie a tuturor serviciilor de urgenţă în situaţii excepţionale în timp real şi în condiţii similare celor reale.

dse.mddse.md

dse.mddse.md

dse.mddse.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: