image
Sursa foto: jurnal.md

Electorala Chișinău 2018

Judecătoria Chișinău urmează să examineze dacă Andrei Năstase și Constantin Codreanu, candidați pentru Primăria Chișinău, au comis abateri de la Codul Electoral. Decizia a fost luată astăzi de către autoritatea electorală din capitală, sesizată de către socialiști, care cer excluderea celor doi din cursă. Andrei Năstase declară că poate fi oprit doar prin fraudă și crimă.

În prima contestație a socialiștilor se invocă încălcarea, de către Andrei Năstase, a unui aliniat din Codul electoral și anume interzicerea concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiuni de agitaţie electorală. Drept argument s-a adus un articol de pe portalul jurnal.md, care ar furniza un mesaj de susținere din partea președintelui Partidului Popular European, Joseph Daul.

PSRM a cerut ca autoritatea electorală să constate încălcarea și să sesizeze instanța în vederea anulării înregistrării lui Andrei Năstase în cursa pentru Primăria Chișinău. Reprezentantul lui Andrei Năstase a formulat obiecții în scris și a solicitat respingerea contestației, întrucât o consideră ca depusă tardiv și pentru că nu a fost probat faptul că Andrei Năstase sau Partidul Platforma Demnitate și Adevăr l-au implicat pe Joseph Daul în acțiuni de agitație electorală.

Anterior, PD și PSRM au negat că ar avea vreun parteneriat. O contestație trasă la indigo a fost depusă de către socialiști și la adresa concurentului electoral Constantin Codreanu. În cazul său se invocă o fotografie publicată de Codreanu pe Facebook alături de președintele României Klaus Iohannis cu ocazia unei recepții.

Și aici autoritatea electorală din Chișinău a avut aceeași soluție ca în cazul lui Andrei Năstase.

Tot astăzi, Curtea Supremă de Justiție a examinat recursul fostului candidat al Partidului politic Șor pentru Primăria Chișinău, Reghina Apostolova. Acesta a fost respins și au fost menținute deciziile instanțelor inferioare, care au exclus-o pe Apostolova din cursa electorală. S-a întâmplat în urma unei sesizări a autorității electorale din capitală, sesizată la rândul ei de către un concurent electoral. Potrivit acesteia, Apostolova ar fi primit bani din afara Republicii Moldova, lucru pe care ea îl neagă.

În altă ordine de idei, concurenții electorali nu au avut astăzi evenimente publice importante.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: