„În perioada electorală, atunci când se fac încălcări, ele sunt contestate timp de trei zile, iar dacă încălcările sunt din ziua alegerilor, în aceeași zi. Nu este clar de ce Ion Ceban s-a adresat Judecătoriei pentru o încălcare din ziua alegerilor tocmai peste trei zile. Judecătoria Centru a respins acest lucru, pentru că contestația despre agitația electorală trebuia facută la timp. Nu e clar de ce Curtea de Apel a continuat să examineze contestația, scrie sursa.

La noi ce judecătoriile doar constată și nu se pronunță care este pedeapsa? În general e non-sens ceea ce se întâmplă. Dacă contestațiile care le-a făcut Ion Ceban urmau să aibă consecințe, ele trebuiau depuse la momentul potrivit. Nu după ce s-au terminat alegerile, nu i-a plăcut rezultatul, s-a dus la Curte și spune: „Nu, eu nu vreau să pedepsiți pe nimeni, doar să constatați”. Și în baza acestei constatări care nu are nici un fel de relevanță, decât relevanță pentru îmbunătățirea pe viitor a legislației, ei adoptă decizia dată. Este absurd”, a indicat expertul.

Igor Boţan a opinat că ar prefera să existe un sistem judecătoresc despre care cetățenii nu discută modul în care curțile adoptă decizii, întrucât discuțiile sunt un indicator că sistemul judecătoresc este bolnav.

„Dacă spuneți că a încălcat amendați-l, dacă spuneți că a influențat alegerile, spuneți cum a făcut-o și cum ar fi trebuit să fie rezultatul dacă nu era influențat. Dacă vreți să spuneți că a influențat negativ, spuneți asta. Și asta ar fi fost suficient ca să înțelegem. Dar dacă nu există plângeri din partea lui Ion Ceban cum poți să judeci că au fost influențate, da nu știu cum. Dar dacă nu știi cum, de ce invalidezi alegerile?”, a afirmat Boțan.

La 21 iunie, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul lui Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA. Andrei Năstase a declarat că a pregătit deja un recurs pe care urmează să îl depună la Curtea Supremă de Justiție.