image
Sursa foto: Arhivele Nationale ale Romaniei

Acum 43 de ani, la 5 dimineața, aceşti români mureau în tăcere în catastrofa cutremurătoare din Certej, ascunsă de comuniști

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 43 de ani de la dezastrul de la Certej, în Hunedoara, o catastrofă despre care se mai vorbeşte rareori, dar în care zeci de familii au fost ucise în timp ce dormeau în casele lor.

În zori de zi, cu puţin înainte de ora 5:00, digul de la barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. În numai câteva minute, cianura a ras de pe faţa pâmântului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării. În presa vremii, a apărut informaţia că dezastrul a avut ca rezultat doar şapte victime. Apoi, autorităţile au raportat 48 de morţi. Cei care au supravieţuit tragediei spun că, de fapt, între 180-200 de persoane, între care familii întregi, şi-au pierdut viaţa în fatidica zi de 30 octombrie 1971. Cianura le-a ars feţele, mulţi nu au mai putut fi recunoscuţi şi au fost îngropaţi ca necunoscuţi.

La 43 de ani de la tragedia de la Certej (30 octombrie 1971), nimeni nu a fost găsit vinovat. Concluzia autorităţilor comuniste a fost că „ruperea digului iazului de decantare s-a datorat acţiunii concurente a unor factori imprevizibili, urmare a unor fenomene geomecanice şi hidrofizice subacvatice, neelucidate încă integral de ştiinţă şi tehnică”.

catastrofa Certejcatastrofa Certej

Concluzia apare în raportul procurorului general al Republicii Socialiste România din 4 decembrie 1972. Raportul este însoţit de o notă - prezentată de militiaspirituala.ro - purtând semnătura "de la tov. Ion Dincă", zis şi Ion Teleagă.

catastrofa Certejcatastrofa Certej

catastrofa Certejcatastrofa Certej

La împlinirea a 43 de ani de la catastrofa de la Certej, Gândul a consultat Arhivele Naţionale ale României şi vă prezintă câteva dintre fotografiile şocante care ilustrează dezastrul din 1971.

catastrofa Certejcatastrofa Certej
catastrofa Certejcatastrofa Certej
catastrofa Certejcatastrofa Certej

Regizorul şi scenaristul român George Adamescu a realizat anul trecut un film documentar în care mai mulţi martori ai accidentului de la Certej povestesc cum i-au salvat pe o parte dintre cei suprinşi de valul de cianură.

Cei intervievaţi vorbesc de cadavre fără haine şi despre cum s-au luptat să îi scoată pe supravieţuitori din smârcul cu cianură, spălându-le de nămolul care le intrase în gură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: