„Patru persoane de la liceul Orizont, directorul filialei de la Durlești, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului, toți de origine turcă, au fost ridicate astă dimineață de catre SIS și duse în direcție necunoscută. Presupunerea este că vor fi urcați cu forța în cursa Chișinău-Istanbul”, a scris directoarea Amnesty, iar în scurt timp a adăugat: „Încă doi directori reținuți. În total șase”.

Între timp, SIS anunță succint: „desfăşurarea în această dimineaţă a unei operaţiuni complexe, pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în mai multe localităţi din ţară. Acţiunile sunt desfăşurate de către Centrul Antiterorist al SIS. om reveni cu detalii mai târziu”.

orizontorizont

Amintim că, la 31 martie curent, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont”, Turgay Şen, a fost reținut pe Aeroportul Chișinău. Ulterior, acesta a fost audiat timp de 7 ore la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, după care a primit și interdicția de părăsi țara pentru o perioadă. Atunci directorul liceului Orizont declarase că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

„Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”, a declarat atunci, pentru Ziarul de Gardă, Turgay Șen.