image
Sursa foto: captură video

Coșmarul de la terapie intensivă: „Jumătate din bolnavi mor; Profilul pacienților s-a schimbat total” // MEDICI

Jumătate din pacienții Covid-19 de la Terapie Intensivă își pierd viața. Cei mai mulți dintre ei sunt aduși la spital deja în stare gravă sau extrem de gravă, nu sunt vaccinați, în multe cazuri fiind vorba de persoane care nu au boli cronice, dar s-au adresat la medic târziu, deja după 10-12 zile de boală, când începe deja inflamarea plămânilor. Sunt declarațiile directorilor celor mai importante instituții medicale din RM, implicate în lupta anti-Covid.

„Starea de spirit la noi este foarte tensionată. Personalul medical este supraobosit, efortul emoțional este extrem de mare, pe lângă efortul fizic. Ei fac ture de 2 de ore și se schimbă din patru în patru ore. Nu poți lăsa pacientul fără personal. De aceea noi ținem în tură cel puțin 4 doctori, 12 asistente medicale, infermiere. 120 de persoane permanent sunt antrenate în deservirea acestor pacienți. Avem pacienți absolut din toate raioanele. Aici se concentrează cele mai grave cazuri. Rata de reușită a tratamentului nu depășește 50%. Asta înseamnă că jumătate din pacienți care vin la terapie intensivă mor. Doar jumătate supraviețuiesc”, a declarat directorul Spitalului de Urgență, Mihai Ciocanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

În comparație cu începutul pandemiei, când la Terapie Intensivă erau aduși mai mult pacienți cu boli cronice și în vârstă, acum profilul pacienților e schimbat total, a adăugat directorul Spitalului de Urgență.

„Straniu e că fac forme grave și extrem de grave cei care nu au boli cronice. Pe lângă faptul că nu s-au vaccinat, ei se adresează la medic foarte târziu, dar după 10-12 zile de boală când începe inflamarea plămânilor”, a adăugat Mihai Ciocanu.

„Paturi libere la Terapie Intensivă nu avem. Dacă anul trecut numărul adresărilor era mare, anul acesta numărul adresărilor e mai mic, dar sunt aduși pacienți în stare gravă și destul de gravă. Au fost zile când nu a murit niciun pacient, în alte zile - câte 7, 8 până la 10. Ponderea pacienților nevaccinați e foarte mare. Din 48 de pacienți, patru pacienți sunt vaccinați”, a adăugat și directorul IMSP Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Oleg Crudu, director al Centrului COVID-19 Chișinău de la Moldexpo.

Noutăţile partenerilor

comentarii: