image
Sursa foto: Reuters

Verdict CtEDO în dosarul „Gemenii” după 14 ani: Guvernul RM, obligat să achite 1,5 milioane de euro

Guvernul Republicii Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligat să achite, în termen de trei luni, despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul Ojog și Alții (Gemenii).

CtEDO a emis astăzi o hotărâre definitivă în acest dosar, cererea fiind depusă încă acum 14 ani. Astfel Guvernul RM a fost obligat Guvernul să plătească, până la 18 mai, 1,5 milioane de euro în calitate de venit ratat.

De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuie să restituie clădirea, adică jumatate din complexul comercial, și terenul luate de la reclamați. În caz contrar, Guvernul va trebui să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor.

„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant în acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privați. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu oiștea în gard. Nu cred că judecătorii nu îşi dădeau seama ce au făcut. Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, a comentat preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Centrul comercial Gemenii a aparținut fostului lider PD Vladimir Plahotniuc și fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. În 2010, Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat ilegal controlul asupra centrului comercial „Gemenii” de la fostul administrator al companiei care gestiona clădirea, Ilie Rotaru. Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deține și grupul de companii Rogob.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: