image
Sursa foto: BBC

DE FOAME, venezuelenii au ajuns să își dea copiii afară din casă

Peste un milion de venezueleni au ajuns în Columbia în primele nouă luni ale lui 2018, fugind din ţara lor în plină criză umanitară, în timp ce 676.000 au plecat spre alte state, a anunţat Autoritatea pentru migraţie columbiană, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Între lunile ianuarie şi septembrie 2018, peste un milion de venezueleni au intrat pe teritoriul columbian, în timp ce peste 676.000 au plecat spre ţări terţe, în principal Ecuador, Peru, Chile, SUA şi Mexic”, a precizat Migracion Colombia într-un comunicat.

Există peste 1,032 milioane de venezueleni în Columbia, dintre care 573.000 cu şedere legală, 217.000 în situaţie nereglementată şi 240.000 în curs de legalizare, potrivit acestui comunicat.

„Situaţia migranţilor venezueleni este mult mai mult decât o simplă cifră”, a spus directorul Migracion Colombia, Christian Krüger, citat în comunicat.

Potrivit ONU, aproape 1,9 milioane de persoane au părăsit Venezuela din 2015, fugind de criza economică şi politică. În fiecare zi, circa 5.000 de cetăţeni pleacă din statul cu mari resurse petroliere, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai importantă strămutare de populaţie din istoria recentă a Americii latine.

În fuga lor spre un trai mai bun, multe mame își abandonează copiii pe drum sau îi dau spre adopție.

Pe străzile din Venezuela, copiii care cerșesc au devenit un detaliu la ordinea zilei. „Îmi doresc o cameră în care să pot trăi, fiindcă viața pe stradă este foarte dură”, spune un adolescent într-un videoreportaj realizat de corespondentul BBC din Caracas, Vladimir Hernandez.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: