image
Sursa foto: monitoruldevrancea.ro

În timp ce numărul bolnavilor de gripă crește de la o zi la alta, farmaciile se confruntă cu deficit de preparate antivirale

În timp ce numărul bolnavilor de gripă și infecții respiratorii crește alarmant de la o zi la alta, farmaciile se confruntă în continuare cu un deficit de preparate antivirale. De asta ne-am convins după ce am fost la mai multe farmacii din Chişinău.

Asta, deşi secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Aliona Serbulenco declara vineri că medicamentele necesare vor putea fi găsite din nou în vânzare de pe 4 sau 5 februarie.

Am mers la zece farmacii care fac parte din diverse rețele, pentru a vedea dacă există medicamentul Tamiflu, despre care specialiştii spun că este singurul preparat pentru tratamentul virusului gripal. Numai în una ni s-a spus că este în vânzare şi poate fi cumpărat cu 350 de lei.

În unele farmacii, angajaţii nu au vrut să vorbească în faţa camerei de luat vederi.

Medicii subliniază că ar trebui să avem acces la acest preparat.

Vinerea trecută, secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Aliona Serbulenco declara în cadrul unei conferinţe de presă că preparatul Tamiflu va putea fi găsit din nou în farmacii din 4 sau cel târziu din 5 februarie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, nu a fost de găsit la telefon pentru explicaţii.

Amintim că numărul oamenilor decedaţi în această iarnă din cauza consecinţelor virusului gripal A(H1N1) a ajuns la 13, potrivit datelor oficiale. În total, săptămâna trecută, din acest motiv au murit patru oameni. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că niciuna dintre victime nu era vaccinată contra gripei.

Totodată, pragul epidemic a fost depășit a doua săptămâna la rând. Între 28 ianuarie şi 3 februarie, au fost înregistrate 348 de cazuri de gripă sezonieră şi peste 17 mii de persoane cu infecţii respiratorii acute şi severe. Iar de la 1 octombrie 2018 şi până duminica trecută, oficial, au fost atestate 889 de cazuri de gripă şi aproape 166 de mii de pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: