image
Sursa foto: Realitatea

Igor Grosu: Republica Moldova va oferi Ucrainei un ajutor sub formă de medicamente și echipamente medicale

Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că în următoarele zile Republica Moldova va trimite Ucrainei un lot consistent de medicamente și echipamente medicale. De asemenea, o echipă de geniști din Republica Moldova va merge în Ucraina pentru a ajuta la deminarea teritoriilor.

Igor Grosu spune că i-a comunicat omologului său ucrainean că acesta este ajutor imediat pe care Chișinăul îl poate oferi țării vecine, însă nu poate fi vorba despre transmiterea celor 6 MIG-uri 29, notează IPN.

Întors recent de la Kiev, președintele Parlamentului spune că a ajuns în capitala țării vecine pe un traseu stabilit de partea ucraineană, iar din motive de securitate delegația noastră s-a întors acasă în aceeași zi. Igor Grosu spune că Republica Moldova va oferi tot ajutorul necesar țării vecine, în limitele statutului de neutralitate prevăzut de Constituție.

„Suntem gata să-i ajutăm cu echipa noastră de geniști. Avem geniști profesioniști. Au fost solicitări la capitolul medicamente, am zis că le pregătim un lot. În următoarele zile vom conveni cui să transmitem acest lot de medicamente și echipamente medicale. Le-am spus că le facilităm tranzitul mărfurilor pe care Ucraina dorește să le exporte. Ucraina este grânarul Europei. Multe țări europene importau grâu din Ucraina și acum putem folosi teritoriul țării noastre, calea ferată, drumurile pentru tranzit. Porturile ucrainene sunt blocate, iar primii care îi pot ajuta suntem noi. Asta facem”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Igor Grosu spune că epopeea MIG-urilor a fost amplificată de opoziția parlamentară de la Chișinău care ar încerca să obțină capital politic pe seama acestui subiect. Președintele Parlamentului spune că i-a explicat foarte clar omologului său ucrainean că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară.

„Le-am spus că nu-i posibil, legea nu ne permite, statutul de neutralitate nu ne permite. Faptul că se încearcă inflamarea acestui subiect este o speculație politică. Este o încercare a opoziției noastre de a specula, așa cum au speculat și cu simbolurile de 9 mai. Ucraina e în situația în care solicită ajutor de peste tot pentru că este în război. Dar este corect să comunicăm și să le explicăm unde putem ajuta și unde nu ne permite legislația”, a mai spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Igor Grosu și președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, sunt singurii oficiali din Republica Moldova care au vizitat Ucraina de la începutul războiului în 24 februarie. Cei doi oficiali au avut întrevederi cu președintele Radei Supreme de la Kiev și au vizitat localitatea Bucea, cunoscută pentru atrocitățile comise de armata rusă în rândul populației civile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: