image
Sursa foto: presedinte.md

Moțpan: „Dodon are negocieri secrete cu PD, le promite închiderea dosarelor; Discută și compromiterea lui Sandu și Năstase”

Președintele Igor Dodon ar purta negocieri secrete cu Partidul Democrat, afirmă deputatul ACUM Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate, apărare şi ordine publică a Parlamentului.

Potrivit informațiilor obținute de deputat, PSRM își dorește controlul asupra unor instituții-cheie în stat, precum Procuratura Generală, SIS, MAI, Ministerul de Externe, cel al Apărării. Mai mult, s-ar pune la cale și compromiterea ireversibilă a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, scopul fiind excluderea lor definitivă din politică, afirmă Chiril Moțpan.

„Din surse confidențiale, am obținut informații că președintele Dodon ar purta negocieri secrete cu reprezentanții PD, la care se discută partajarea instituțiilor statului, inclusiv a celor care nu pot fi partajate politic. Din punctul meu de vedere, revenirea la guvernare a structurilor mafiote ale PD, îngemănată cu interesele economice și geopolitice ale președintelui Dodon, ar pune în pericol securitatea statului Republica Moldova, dar și cea regională. Acest lucru ar conduce la relansarea activității schemelor criminale de îmbogățire ilicită, expansiunea serviciilor secrete rusești în spațiul dintre Nistru și Prut”, afirmă Chiril Moțpan.

Potrivit informațiilor, PSRM și-ar dori să-și mențină controlul asupra Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate, dar și să preia Ministerul de Interne și alte instituții strategice pentru securitatea statului.

„Nu putem exclude și interesele obscure ale unor reprezentanți ai acestor partide de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești”, mai spune deputatul.

Mai mult, Igor Dodon ar urma să înainteze luni un ultimatum Blocului ACUM. „Ni s-a mai spus – și acest lucru pare plauzibil – că luni, 11 noiembrie, Igor Dodon va adresa conducerii blocului ACUM mesajul că unica posibilitate de a soluționa criza și de a nu cere demisia Guvernului este retragerea inițiativei Maiei Sandu de asumare a răspunderii pentru modificările la Legea procuraturii. Dodon va acorda termen blocului ACUM până marți. Același mesaj va fi transmis luni și ambasadorului SUA, căruia Dodon îi va da asigurări că va promova în continuare o politică neagresivă în raport cu Occidentul, dar și va aprofunda relațiile cu acesta. Igor Dodon este conștient că blocul ACUM nu își va retrage inițiativa, iar marți, 12 noiembrie, el va demite Guvernul”, afirmă Chiril Moțpan.

Sursele președintelui Comisiei securitate, apărare şi ordine publică a Parlamentului mai spun că, în cadrul discuțiilor secrete cu PD în vederea creării unei coaliții formale sau neformale, în particular despre votarea unui guvern minoritar, Dodon insistă ca Ion Chicu, consilier prezidențial, fost ministru al finanțelor, sa fie prim-ministru.

„Dodon este dispus sa acorde PD funcții de miniștri, cu excepția următoarelor ministere și funcții, care vor fi ale PSRM: MAI (îl propune pe Gheorghe Cavcaliuc); MAEIE; Ministerul Finanțelor; Ministerul Apărării; Vicepremier pentru reintegrare; SIS; Procuratura. Concomitent, la nivel de Parlament, Dodon insistă ca președinte al Parlamentului să fie in continuare Zinaida Grecianîi, dar să preia și conducerea Comisiei juridice numiri și imunități; Comisiei buget si finanțe; Comisiei securitate, apărare si ordine publică. În discuțiile secrete cu PD, Igor Dodon promite că va închide toate dosarele penale ale democraților și le va asigura garanții în acest sens. De asemenea, se discută despre pregătirea materialelor compromițătoare la adresa lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu, astfel încât aceștia să nu mai poată reveni la rolul lor de lideri ai protestelor stradale, dar și în politică în general”, a mai declarat Chiril Moțpan.

Cei vizați nu au reacționat deocamdată la acuzații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: