image
Sursa foto: privesc.eu

A fost respins recursul avocaților lui Plahotniuc: Măsura de arest preventiv pentru 30 de zile rămâne în vigoare

Magistrații au respins recursul avocaților lui Vladimir Plahotniuc prin care au contestat măsura de arest preventiv pe numele acestuia.

Astfel, măsura de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc, emis la data de 11 octombrie, rămâne în vigoare.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Anticorupție, pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST, etc., prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 000 000 de dolari SUA și 3 500 000 de EURO.

Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.

În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv.

Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

De asemenea, în privința a două persoane (inclusiv cet.Vladimir Plahotniuc) a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora”, se arată scris în comunicatul emis de PA la data de 11 octombrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: