image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Războiul lui Ceban contra gheretelor a luat sfârșit? Tot mai multe unități de comerț încep să reapară pe străzi // VIDEO

Războiul pe care l-a anunțat cândva primarul Ion Ceban gheretelor din Chișinău se pare că a luat sfârșit. Pe unele străzi, inclusiv pe arterele principale, micile unități ambulante de comerț reapar cu alt aspect. Autoritățile spun că acestea funcționează în baza drepturilor obținute la licitație.

În 2020, primarul Ceban declara altceva: „Nu vreau să mai aud că astfel de „butci” apar peste noapte. Noi nu le-am scos pe cele peste 300 ca să apară altele 300. Văd că în multe sectoare pur și simplu se urcă în cap”.

Echipa Jurnal TV a văzut pe străzile Chișinăului multe gherete, instalate recent. Unele au apărut în locul celor vechi.

De exemplu, în locul unei gherete de pe strada Ion Creangă mereu se aflau mai mulți comercianți ambulanți. Acum, însă, aici se vinde cafea și dulciuri. Asta chiar dacă în jur mai sunt magazine și cel puțin încă trei gherete de acest fel.

Oamenii au observat schimbarea peisajului și spun că fără gherete orașul e mai aerisit, și mult mai frumos.

O gheretă a apărut zilele trecute și pe strada Bănulescu-Bodoni, fiind montată în locul unei unități mai vechi. O altă gheretă a răsărit și la o stație de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

În primăvara acestui an, cinci gherete au fost demontate și din apropierea Parcului Afgan din sectorul Râșcani. Atunci, primarul Ion Ceban declara că antreprenorii nu aveau dreptul să activeze.

Cu mare scandal erau evacuate și gheretele de aici. Au trecut câteva luni, iar altele noi au apărut în locul celor vechi. Acum sunt patru la număr.

Mai multe gherete au fost demontate și din sectorul Buiucani. Recent însă au reapărut câteva. Comercianții se opun scoaterii lor, pentru că în acest fel oamenii pot procura produse proaspete direct de la producător, dar și să le admire.

Potrivit Direcției comerț a Primăriei, acum în Chișinău sunt autorizate peste 2 mii 700 de gherete, dintre care aproape 1000 sunt amplasate pe străzi. Neoficial, numărul ar putea fi mai mare, întrucât multe gherete au licență expirată pentru comercializare. Responsabilii din Primărie afirmă că gheretele apărute recent funcționează în baza drepturilor obținute în urma licitațiilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: