image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Vladimir Filat a fost ELIBERAT din închisoare

Fostul premier Vladimir Filat a fost eliberat din pușcărie, după 4 ani și două luni de detenție.

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de ofițerul de presă al Administrația Națională a Penitenciarelor, Oleg Pantea.

„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. V. Filat a fost eliberat”, ne-a spus Pantea.

Avocatul lui Filat, Victor Munteanu, a spus că fostul premier „va comunica personal” ulterior.

Vladimir Filat a fost reți­nut pe 15 octom­brie 2015, în urma unui auto­de­nunţ al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul figurant în raportul Kroll privind frauda din sistemul banca, în care spu­nea că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.

După auto­de­nunţul lui Șor, pro­cu­ro­rul gene­ral din acea perioadă, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat. Pro­pu­ne­rea a fost votată de 79 de depu­taţi, iar ex-premierul a fost reţi­nut pen­tru 72 de ore. La 18 octom­brie 2015, acesta a fost ares­tat pen­tru 30 de zile, fiind acu­zat de coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă. Dosa­rul Filat, cel mai medi­a­ti­zat dosar din isto­ria RM, a fost exa­mi­nat la Jude­că­to­ria Buiu­cani, cu ușile închise, la soli­ci­ta­rea procuro­ru­lui Adri­ana Beți­șor, care a pre­ci­zat că publi­ci­ta­tea pro­ce­su­lui i-ar pre­ju­di­cia pro­bele într-un alt dosar pe care îl are în ges­tiune, și în care Filat este, la fel, vizat.

Vladimir Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Ulterior, Vladimir Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată, iar în august, curent, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu aproape doi ani. „Urmare a deciziei CEDO prin care s-a indicat asupra remediului național privind condițiile de detenție, noi am depus cerere în conformitate cu noua procedură și instanța de judecată a admis această cerere și a dispus compensarea zilelor petrecute în detenție”, a declarat atunci avocatul Victor Munteanu pentru Jurnal TV.

Potrivit Codul de Procedură Penală, Vladimir Filat era în drept să ceară eliberarea înainte de termen, dat fiind că a ispășit două treimi din pedeapsă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: