image
Sursa foto: eer.ru

Expert militar rus: „Moldova trebuie să înghețe pentru a se trata de rusofobie; Ne e datoare pentru gazul pe care l-a supt”

Cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei trebuie lăsați să înghețe în această iarnă, pentru a se „trata de rusofobie”. Cu un astfel de mesaj a apărut la televiziunea rusă de stat Rossia 1 Igor Korotcenko, membru al Consiliului civil din cadrul Ministerului rus al Apărării. În calitate de expert militar și redactor-șef al revistei „Apărarea Națională”, Korotcenko este nelipsit la emisiunile TV de la Moscova.

„Rusia nu este datoare nimănui. Nouă ne sunt datori. Moldova ne este datoare cu 700 de milioane de dolari. Și aceasta nu e datorie istorică. E o datorie curentă pentru acel gaz, pe care ea l-a „supt” în toți acești ani și discuția trebuie să fie foarte scurtă - nicio reducere la gaz pentru regimurile rusofobe din spațiul post-sovietic! Ori cumpărați gaz din Europa la prețuri „spot”, ori, dacă vreți contracte avantajoase cu Rusia, acceptați condițiile noastre”, a declarat expertul militar rus Igor Korotcenko, la televiziunea de stat din Rusia.

Când și cum și-au manifestat esență rusofobă autoritățile de la Chișinău, expertul rus nu a spus. În schimb, el a vorbit despre condițiile pe care Republica Moldova ar trebui să le accepte.

„Dacă n-au bani, dacă nu vor să plătească, atunci să înghețe! Nu mi-i milă! Rusofobia trebuie taxată cu înghețuri și cu prețuri de piață la gaz. Asta e valabil și pentru Ucraina. O să vă spun ce fel de model statal al acestor țări este avantajos pentru noi - confederația. Ucraina, ca o confederație, și Moldova ca o confederație. Iată ce este avantajos pentru interesele naționale ale Rusiei, din punctul meu de vedere”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Igor Korotcenko, Guvernul de la Chișinău ar trebui să scoată un miliard de dolari din rezerva Băncii Naționale și să-l transfere pe contul Gazprom.

„Cât privește Moldova, eu sunt adeptul unei abordări dure. Resursele de aur și valută ale Moldovei constituie 3,7 miliarde de dolari. Dacă nu vrea gaz rusesc, deși încă nu ne-am înțeles asupra prețului, atunci să transfere pe contul Gazprom un miliard de dolari din resursele valutare. Acesta va fi un gaj. Dacă nu va putea să se răsplătească, acești bani vor ajunge ai Gazpromului. Iar Gazpromul va achita inclusiv pensiile și indemnizațiile cetățenilor ruși. Aceștia sunt banii pe care Moldova vrea să-i fure din buzunarele contribuabililor ruși”, a adăugat expertul militar rus.

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile lui Igor Korotcenko.

Datoria de 700 de milioane de dolari, pe care, potrivit lui Korotcenko, o are Republica Moldova față de Gazprom, este de fapt a întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz și doar aproximativ 400 de milioane ar fi datorie propriu-zisă. Restul reprezintă penalități calculate de Gazprom pentru neachitarea promptă a așa-numitelor sume restante. Iar cele 400 de milioane de dolari datorie ar fi fost acumulate în condiții obscure, spun experții în energetică. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că volumul datoriei acumulate de Moldova-Gaz poate fi recunoscut doar în urma unui audit cuprinzător.

Noutăţile partenerilor

comentarii: