image
Sursa foto: sicnoticias.pt

Președintele Brazilei, învinuit de crime împotriva umanității de comisia care anchetează gestionarea pandemiei

Comisia parlamentară care anchetează gestionarea pandemiei l-a învinuit pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, de crime împotriva umanității, în urma unei reîncadrări a acuzațiilor. Dacă raportul va fi adoptat, acuzațiile vor fi transmise procurorului general.

Comisia parlamentară care a analizat raportul despre gestionarea pandemiei a hotărât schimbarea de încadrare a faptelor “din motive tehnice, nu politice. Nu există suficiente dovezi care să susțină acuzația de genocid, așa cum este ea definită de Curtea Penală Internațională.

Acuzația de omucidere este și ea greu de justificat, întrucât prin acțiunile și inacțiunile lui Jair Bolsonaro, au existat mai multe victime, nu doar una”, a explicat senatorul din opoziție Humberto Costa pentru Reuters, scrie Biziday.

“Nu putem risca ca raportul să fie respins de un judecător, deoarece caracterul infracțiunilor nu a fost precis definit“, a mai adăugat Costa.

În raportul de aproape 1.200 de pagini îi sunt aduse 13 capete de acuzare lui președintelui, inclusiv genocid împotriva comunităților indigene, pe care a lăsat-o vulnerabilă în fața pandemiei.

Coordonatorii anchetei au recomandat punerea sub învinuire a șefului statului. Comisia parlamentară de anchetă va da un vot asupra raportului pe 26 octombrie. În cazul unui vot pozitiv, acuzațiile vor fi înaintate procurorului general al statului, care va decide dacă lansează sau nu o anchetă. Este puțin probabil ca Bolsonaro să fie judecat, întrucât procurorul general a fost numit chiar de către el, scrie Reuters.

Cu toate acestea, concluziile anchetei parlamentului evidențiază izolarea politică în care se află șeful statului cu un an înainte de următoarele alegeri prezidențiale. Popularitatea sa a fost afectată și de criza economică determinată de creșterea inflației, pe lângă gestionarea defectuoasă a pandemiei.

Brazilia a înregistrat până în prezent peste 603 de mii de decese provocate de coronavirus, fiind depășită doar de SUA, cu 749 de mii. Însă SUA au o populație cu circa 117 milioane de locuitori mai mare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: