image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

LIVE // Lansare de carte cu versurile lui Leonard Tuchilatu, la 70 de ani de la nașterea acestuia

Lansare de carte cu versurile lui Leonard Tuchilatu la Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu".

Cartea „Orchestrele Dimineții” apare cu ocazia a 70 de ani de la nașterea poetului, decedat la 24 de ani.

Selecția și îngrijirea textelor a fost făcută de poeta, jurnalista și redactorul de carte Marcela Benea, soția poetului Leonard Tuchilatu.

Marcela Benea: „Atât de mult și-a dorit să-i apară măcar o carte. Dar cartea a fost publicată doar după un an și jumătate de la moartea sa".

Jurnal.md // Nadejda RoscovanuJurnal.md // Nadejda Roscovanu

Moni Stănilă, reprezentanta Editurii Prut Internațional: „De ce mi se pare un eveniment această carte (...) Mi se pare minunat nu doar faptul că Leonard Tuchilat împlinea 70 de ani astăzi, dar mai ales (...) cât de important este să ne recuperăm poeții importanți, să ne recuperăm autorii care au plecat dintre noi, cu atât mai mult când e vorba de un autor care ne-a părăsit chiar cu câteva zile înainte de a împlini 24 de ani. Cred că e o bucurie pentru cultura românească faptul că Leonard a scris. E foarte trist că n-a publicat în timpul vieții, dar ne bucurăm că iată la jumătate de veac de la decesul său, cărțile lui apar și sunt sigură că vor fi citite și vor fi primite și așteptăm recenziile dvs în revistele literare”.

Poetul și prozatorul Leonard Tuchilatu s-a născut la 10 noiembrie 1951 în comuna Bursuceni, raionul Sângerei. În 1973 își începe studiile la Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova, dar o boală necruțătoare îi curmă visurile și proiectele literare. Se stinge din viață la 4 noiembrie 1975.

Opera publicată postum: „Sol”, Chişinău, Editura „Cartea Moldovenească”, 1977; „Fata Morgana”, Chişinău, Editura „Literatura Artistică”, 1989; „Sol. Fata Morgana”, Chişinău, Editura „Glasul” – Bucureşti, Ed. „Crater”, 1995; „Rapsodie” (în lb. română şi rusă), Chişinău, Editura „Prut Internaţional”, 2001. „101 poeme”, Editura BIODAVA, București, 2011.

Jurnal.md // Nadejda RoscovanuJurnal.md // Nadejda Roscovanu
Jurnal.md // Nadejda RoscovanuJurnal.md // Nadejda Roscovanu
Jurnal.md // Nadejda RoscovanuJurnal.md // Nadejda Roscovanu

Tabloul e pictat de poeta, publicista și traducătoarea Leonida Lari, sora lui Leonard Tuchilatu. În imagine, Marcela Benea, soția poetului.

Comemorarea scriitorului a inclus o conferințăde presă ținută de scriitorul Anatol Moraru și poeta Marcela Benea, evocări, prezentarea cărții „Orchestrele dimineții” (2021) .

La eveniment au participat poetul Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, actorul Mihai Iorga, scriitorul Arcadie Suceveanu, viorista Mihaela Pădure, scriitoarea Moni Stănilă, elevi de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, alți oameni de cultură.

Evenimentul a fost moderat de scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul general al muzeului.

Cartea a apărut cu spirjinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. A fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: