image
Sursa foto: AP

România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene; Ce atribuții va avea în următoarele șase luni

România a preluat de astăzi, 1 ianuarie, de la Austria, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acest lucru nu înseamnă că România va conduce Uniunea Europeană. Președinția trebuie să fie neutră și imparțială. Totuşi, țara care deține Președinția Consiliului UE trebuie să contureze o viziune politică proprie asupra evoluţiei proiectului european şi a politicilor sale.

România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, declara, recent, Jean-Claude Juncker, preşedintele Coomisiei Europene. "Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", adăuga oficialul european, potrivit B1 TV.

Pregătită sau nu, România preia oficial Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că România va fi responsabilă cu planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului, că va reprezenta Consiliul UE în relaţiile cu celelalte instituţii ale Uniunii, în special cu Parlamentul European şi Comisia Europeană şi că îşi va asuma reprezentarea Uniunii Europene în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situațiile în care acesta nu poate participa.

Consiliul Uniunii Europene este parte a legislativului Uniunii Europene, alături de Parlamentul European. Dacă am face o paralelă cu România, Consiliul UE ar putea fi comparat cu Senatul, iar Parlamentul European cu Camera Deputaților. Simplist, Comisia Europeană ar putea fi comparată cu Guvernul.

Consiliul UE este format din miniștrii celor 28 de state membre UE și se reunește în 10 formate: Agricultură și pescuit, Competitivitate, Afaceri economice și financiare, Mediu, Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori, Educație, tineret, cultură și sport, Afaceri externe, Afaceri generale, Justiție și afaceri interne, Transporturi, telecomunicații și energie.

Reuniunile sunt prezidate de ministrul statului care deține președinția Consiliului UE. De exemplu, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, reuniunile vor fi prezidate fie de ministrul de Interne al României, Carmen Dan, fie de ministrul român al Justiției, Tudorel Toader.

Atribuțiile Consiliului UE sunt următoarele:

- negociază și adoptă legislația UE

- coordonează politicile statelor membre

- dezvoltă politica externă și de securitate comună a UE

- încheie acorduri internaționale

- adoptă bugetul UE

Ținând cont de numărul populației, România are un cuvânt destul de greu în Consiliul UE: 14 voturi. Cele mai multe voturi au Germania, Franța, Italia și Marea Britanie - câte 29. Polonia și Spania au câte 27, iar Olanda, 13.

Primul eveniment, după ce România va prelua preşedinţia Consiliului UE, va fi cel organizat la Bucureşti pe data de 10 ianuarie, când va avea loc ceremonia oficială de preluare a mandatului, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și comisarii europeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: