image
Sursa foto: ceu.edu

Politolog român: „Furtul alegerilor e la fel de grav ca un război, e o violență fundamentală contra drepturilor oamenilor”

Invalidarea unor alegeri valabile este o situație la fel de gravă ca războaie precum cel din Crimeea, or, este o formă de violență fundamentală contra dreptului democratic al oamenilor de a-și exercita votul. Este declarația politologului român Alina Mungiu-Pippidi, profesoară universitară la Berlin, care a analizat de-a lungul carierei sale sisteme de luptă cu corupţia în tocmai 200 de state și dă exemplul a şapte modele contemporane de succes în cartea sa „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?”. Aflată la Chișinău, analista a sugerat totuşi că problema Republicii Moldova e deja mai gravă decât corupţia şi că, dacă s-a ajuns să nu fie recunoascute alegeri valabile, practic ar fi vorba despre dispariţia democraţiei, adică despre autoritarism.

„Întrebarea care se pune aici este: Dacă nu cumva Uniunea Europeană, care-i principalul donator în țara asta, nu a greșit cumva că a lăsat lucrurile să ajungă până la momentul în care se pot invalida niște alegeri. Despre ce corupție vorbim în acest moment? Nu corupția mai e o problemă, nu? Problema este că rezultatul votului popular trebuie respectat și trebuie să ai încredere în curți că sunt imparțiale, altfel degeaba faci probleme de traininguri cu judecători. Dacă șefii curților sau șefii instituțiilor anticorupție sunt numiți politic, atunci instituțiile acestea n-au nicio valoare. Când s-a ajuns la asta (anularea alegerilor) trebuie să fie, după părerea mea, sancțiuni internaționale extraordinar de drastice și vizându-i direct pe cei care au făcut prostiile. Adică nu-i mai primești pe aceștia în țară, le confiști averile”, a declarat analista politică într-un interviu la radio Europa Liberă.

„Furtul alegerilor sau invalidarea unor alegeri valabile sunt, din punctul meu de vedere, situații la fel de grave ca războaie, precum în Crimeea. Sunt absolut la fel de grave: sunt forme de violență practic și e o violență fundamentală contra dreptului democratic al oamenilor de a-și exercita votul”, crede Alina Mungiu-Pippidi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: