Breaking News

image
Sursa foto: privesc.eu

Spătaru cere guvernării să prevină un eventual val de crime: „RM nu-și permite luxul să piardă cetățeni pe timp de pace”

Autoritățile trebuie să ia măsuri prompte și adecvate pentru a aduce autorii crimelor în fața justiției și pentru a preveni un nou focar de infracțiuni în orice colț al Republicii Moldova, afirmă deputatul Platformei DA Arina Spătaru.

„Specialiștii din mass-media și criminologie știu foarte bine că știrile despre crimele săvârșite cu o deosebită cruzime duc la o creștere a numărului accidentelor și crimelor în săptămânile ulteriorare”, a declarat deputatul în cadrul unei conferințe de presă.

Arina Spătaru s-a referit, în special, la omorul din Elizaveta, municipiul Bălți, săvârșit de un subofițer al Inspectoratului General de Carabinieri, dar și la triplul omor de la Bălți.

„Este vorba de un purtător de arme misiunea căruia este să protejeze cetățenii RM, nu să-i omoare. Nu te poate lăsa indiferenți și triplul omor din Bălți. Societatea noastră suferă pierderi din toate părțile. Ce facem greșit? Poate iau exemplu de la faptele celor care au rămas în libertate după comiterea unor astfel de crime sau a unor crime și a unor grave? Sau poate nu au pentru ce trăi? În cazul crimei din Costești, fără asistență psihologică și cu o experiență infracțională ce obiective ar putea să aibă un tânăr care și-a omorât prietenul în bătăi? Sau poate există ceva ce nu facem”, a declarat Arina Spătaru.

În opinia legislatoarei, unul dintre factorii esențiali care alimentează acest flagel este modul în care sunt educate tinerele generații.

„Dacă semănăm idei că cel care evită pedeapsa este șmecher și bun de urmat, că cel care are mai mult succes în șahul criminal și în alte trucuri decât în administrarea rațională și corectă a statului, atunci secerăm furtuna fărădelegii în societatea. RM nu-și poate permite luxul să-și piardă cetățenii pe vreme de pace, din cauza inacțiunilor celor care pot să prevină aceste decese. Această responsabilitate nu se rezumă doar la cei care comit astfel de infracțiuni, ci și la cei care prin pârghiiile economice, sociale îi inclină spre ideea că este o normă să decizi soarta aproapelui”, a mai spus deputatul Platformei DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: