image
Sursa foto: Profimedia

Scholz și Macron i-au cerut lui Putin, într-o discuție telefonică în trei, „negocieri directe serioase” cu Zelenski

Olaf Scholz și Emmanuel Macron au discutat, sâmbătă, cu Vladimir Putin într-un apel telefonic comun. Cei trei au discutat despre războiul din Ucraina într-un format în care au mai discutat ultima oară în martie, relatează Bloomberg.

Discuția tripartită vine în contextul în care mai mulți lideri occidentali, mai ales Macron și Scholz, au fost criticați dur pentru faptul că mențin deschise liniile de dialog cu dictatorul rus, în ciuda atrocităților pe care soldații ruși le comit în Ucraina.

Putin a vorbit de „destabilizarea situației și de agravarea crizei umanitare dacă armament occidental continuă să intre în Ucraina”. Dictatorul de la Kremlin a mai susținut și că își dorește revenirea la discuțiile de pace.

Putin a repetat și comentarii făcute la începutul săptămânii, spunând că Rusia este pregătită să crească livrările de fertilizatori și bunuri agricole în schimbul eliminării unor sancțiuni impuse de Occident.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al guvernului german, citat de Agerpres. Macron şi Scholz i-au spus lui Putin că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.

Convorbirea a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali. Cei doi lideri occidentali i-au cerut dictatorului rus să găsească căi de a ameliora situația gravă în care se găsește populația civilă din Ucraina invadată de cotropitorii ruși.

În cursul discuţiei a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, guvernul german menţionând că „Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

„Putin s-a angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”, adaugă comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au fost acord asupra „rolului central” pe care trebuie să-l joace ONU pentru garantarea exporturilor.

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.

„Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”, a spus Olaf Scholz, vineri, întrebat dacă va menține dialogul cu dictatorul de la Kremlin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: