16 Mar 2010 | 17:17
Autorul Monumentului Libertăţii: „Deputaţii vor trece ca prin vamă”
Autorul Monumentului Libertăţii: „Deputaţii vor trece ca prin vamă”
sursa: jurnal.md
foto: jurnal.md
Tudor Cataraga, autorul poriectului Monumentul Libertăţii „Deputaţii vor trece ca prin vamă”

* Dle Cataraga, ați fost desemnat câştigător al concursului proiectelor de monumente dedicate victimelor torturii din 7 aprilie. Cât de importantă este această reuşită pentru Dvs?

- Este un proiect important pentru noi. Suntem patru autori ai acestui proiect: eu, fiul meu - Vitalie Cataraga, Andrei Gorea şi Sergiu Andriuţă. Andrei Gorea este şi câştigătorul unui amplu proiect - Hanul Gabroveni, din Bucureşti. Sunt tineri şcoliţi în România, plini de idei noi şi îndrăzneţe. Din membrii juriului au făcut parte specialişti din domeniul artei, cât și unii deputaţi din actualul Parlament. Am fost surprinşi când am aflat că am câştigat proiectul, reieşind din faptul că acesta este un pic mai modern şi se deosebeşte de ceea ce a avut până în prezent Chişinăul. Totuşi sunt un pic sceptic în ceea ce priveşte realizarea lui. Azi politicienii sunt absorbiţi în special de faptul dacă vor avea loc sau nu alegeri anticipate, se fac diferite jocuri politice şi mi-e teamă că acest proiect va rămâne în umbră. Este evident deja că monumentul nu va fi edificat până pe 7 aprilie, data când se preconiza a fi inaugurat acesta

- Cum va arăta viitorul monument?

- La început, ne gândeam la concepţia pentru Monumentul Torturii, pentru că iniţial figura această denumire. Pe urmă, la iniţiativa Ministerului Culturii, a apărut denumirea Monumentul Libertăţii. Acesta este compus din 11 plăci de metal negru, care urmează a fi turnat la Combinatul metalurgic din Galaţi sau Reşiţa. Partea de sus va fi acoperită cu inox, care în razele de lumină vor sclipi sub forma unei cruci înclinate. Anume sub acest unghi va putea fi văzut monumentul dinspre bulevardul Ştefan cel Mare. Cea mai mare placă, cea dinspre clădirea Parlamentului, va fi de şapte metri înălţime, iar cea mai mică, dinspre bulevard, va fi de aproximativ doi metri. Pe fiecare placă vor fi inscripţionate mesaje preluate de pe internet din acea perioadă, atât declaraţiile tinerilor, cât şi ale oficialităţilor. În acest scop, urmează a fi creată o comisie care va selecta mesajele, reieşind din importanţa acestora. Deputaţii vor trece printre aceste plăci ca printre nişte senzori, ca printr-o vamă.

- Monumentul se numeşte al Libertăţii, nu al Torturii. De ce atunci Sindicatul poliţiştilor se împotrivește edificării lui?

- Monumentul va fi un simbol al evenimentelor care s-au produs acum un an şi o avertizare pentru politicieni, care, pe lângă mandate, trebuie să ţină cont mereu că pe umerii lor stă responsabilitatea faţă de cetăţenii care le-au acordat vot de încredere. Probabil că acest sindicat nu doreşte ca cetăţenii să aibă libertate, le convine să trăim ca până acum, într-un stat poliţienesc.

- Ce semnifică ziua de 7 aprilie pentru Dvs?


- La 7 aprilie eram la locul protestelor. Evident, nu mă aşteptam să se întâmple ceea ce s-a întâmplat. Erau nişte ofiţeri chiar în primele rânduri, cu care am discutat şi i-am îndemnat să nu dea ordine ca unii tineri să lovească în ceilalţi. Mesajul pe care îl va transmite acest monument este clar: libertate, adevăr, cruce. Mă gândesc că opt ani de zile de dictatură au fost prea mult pentru noi. Înţeleg revolta tinerilor de la 7 aprilie, să stai într-o ţară închisă cu sârmă ghimpată dinspre Vest, să nu mai ai parte de şcoli de elită, de schimburi de experienţă, să nu poţi călători în Europa, să te bălăceşti în comunismul în care am trăit şi noi în perioada sovietică... Personal consider că trebuie interzis comunismul reieşind din suferinţa pe care a produs-o asupra a zeci de popoare

- Ziceaţi că deputaţii vor trece ca printr-o vamă printre plăcile cu mesajele unui electorat care şi-a demonstrat maturitatea şi care continuă să stea cu ochiul pe putere. Nu credeţi că se vor găsi deputaţi cărora să nu le placă acest lucru?

- Deputaţii care nu vor dori să meargă pe lângă acest monument vor merge pe calea laterală pentru a ajunge în incinta Parlamentului.

- S-ar putea să auzim că „trecem printr-o perioadă de criză, proiectul e prea costisitor”...?

- Suma nu este aşa de mare 115 – 120 de mii de euro. Din păcate, nu poţi negocia aceste preţuri cu uzina la care vor fi turnate plăcile. S-au dat sume de bani mult mai mari pentru alte monumente din orașul Chişinău, înălţate în perioada sovietică. Monumentul este conceput dintr-un material deosebit. Apropo, când curge rugina de pe metalul negru, se crează impresia că însuşi metalul plânge. Este bine chibzuit mesajul acestui monument şi sperăm să fim înţeleşi atât de politicieni, cât şi de opinia publică.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

©2009 Jurnal Trust Media SEO monitor