10:28
31 Jan 2014
31 Jan 2014 | 10:24
Au mai rămas 7 zile pănă la Jocurile Olimpice de la Soci 2014
Au mai rămas 7 zile pănă la Jocurile Olimpice de la Soci 2014
sursa: Mihai Burciu foto: sochi2014.com
  Au mai rămas doar 7 zile până la debutul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci 2014, care vor fi organizate de Rusia în perioada 7 - 23 februarie.

Lotul olimpic al Republicii Moldova pentru această ediţie are garantate 5 cote de participare. Alexandra Camenșic este cea care are de participat dublu, atât la schi fond, cât și la biatlon. Tot la schi fond, dar în categoria masculină va fi prezent și Victor Pânzaru. Celelalte probe vor fi responsabilitatea lui Bogdan Macovei, la sanie, respectiv George Lindner, la schi alipin-slalom uriaş.

În cadrul unei gale tradiționale, sub genericul Cina Olimpică 2014, desfășurată joi, 30 ianuarie, la un hotel select din Chișinău , a fost prezentat echipamentul lotului național olimpic al Republicii Moldova pentru Jocurile Olimpice de iarnă.

echipament soci 1 
..........
Alexandra Camenşcic, singura reprezentantă a sexului frumos din cadrul lotului naţional olimpic la Jocurile Olimpice de la Soci, cea care va avea de luptat pe două fronturi, atât la schi fond, cât şi la biatlon, în exclusivitate pentru pagina oficială a Comitetului Naţional Olimpic, ne-a relatat că se simte foarte bine cu doar câteva zile rămase până la marele eveniment, că este gata de concurs şi că o copleşesc emoţiile înaintea acestor competiţii puternice şi de înalt nivel.

Sportiva ne-a spus că a avut parte de cantonamente foarte bune, condiţii bune, mult mai bune decât cele care sunt în ţară, cu traseu şi poligon foarte bun, ceea ce contează foarte mult pentru un sportiv.

Camenşcic este gata de luptă cu cele mai bune sportive din lume, dar nu poate să ne garanteze un anumit loc, totul se va decide pe traseu, unde emoţiile vor fi mari, iar cine se va putea mobiliza mai bine în cursă şi pe poligon acela ca triumfa: "Sper să particip bine, să am o tragere bună şi să vin cât mai în faţă!"

Alexandra ţine să le mulţumească tuturor care cred în ea, care o susţine, mai ales familiei, care ne spune ea, au fost mereu alături de ea în momentele bune şi mai puţin bune şi îi iubeşte foarte mult. În aceeaşi ordine de idei le transmite mulţumiri fanilor sportului de iarnă, fanilor ei, prietenilor şi tututor care sunt alături de ea şi de lotul olimpic.
..........
Reprezentantul Moldovei la proba sanie din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci 2014 (Rusia), Bogdan Macovei, care va intra în concurs în calificările de la 8 februarie, ne-a relatat că se simte foarte bine înaintea competiţiei, că a avut parte de un bun program de pregătire şi că speră să nu dezamăgească încrederea primită din partea CNO, dar şi a iubitorilor sporturilor de iarnă din Moldova.

Bogdan ne-a mai spus că a fost într-o vizită la Soci unde a avut ocazia să vadă pista, să se antreneze, care este una deosebită, ceva nou, care nu a mai avut ocazia să o întâlnească nicăieri în lume şi crede că poate avea un parcurs foarte bun.

Macovei a reprezentat Moldova şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino 2006 şi Vancouver 2010.
.....
Georg Lindner, reprezentantul Moldovei în proba de slalom uriaş din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia), care vor debuta la 7 februarie, ne-a relatat în exclusivitate pentru pagina oficială a Comitetului Naţional Olimpic. că este gata de marele eveniment, că se simte bine, pregătit, cu emoţii.

Sportivul ne spune că este un concurs foarte greu, solicitant, cu adversari de calibru, dar încearcă o bună clasare, între primii 30 ai lumii.

Ar fi dorit să participe şi la "super-combinată", dar o incomoditate la glezna piciorului drept nu l-a lăsat să se înscrie, chiar şi aşa este bucuros că poate reprezenta Moldova la cel mai frumos eveniment sportiv al zăpezii - Jocurile Olimpice de iarnă.

Georg le transmite salutări fanilor din Moldova şi le cere susţinerea pentru întreg lotul naţional olimpic.

.....

Vă prezentăm mai jos o retrospectivă a participării olimpicilor moldoveni la ediţiile de iarnă:

LILLEHAMER 1994

Republica Moldova a deplasat la ediția de la Lillehammer (Norvegia), fiind și prima ediție la care participă, o delegație formată din 2 sportivi (un bărbat și o femeie, Vasili Gherghi și Elena Gorohova), care au concurat la un singur sport cu 4 probe (2 masculine și 2 feminine).

Ambii participanți în probele de biatlon au obținut rezultate modeste (locuri între 68 și 70).

La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Vasili Gherghi - locul 68 la proba de 10 km
Elena Gorohova - locul 68 la proba de 15 km

NAGANO 1998

Republica Moldova a trimis la Nagano (Japonia) o delegație formată din 2 sportivi (un bărbat și o femeie), care au concurat la un singur sport cu 4 probe (2 masculine și 2 feminine).


Ambii participanți (Ion Bucsa și Elena Gorohova) în probele de biatlon au obținut rezultate modeste. De menționat că pentru Gorohova aceasta a fost cea de-a doua ediție consecutivă la care participă.


La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Ion Bucşa - locul 70 la proba 20 km
Elena Gorohova - locul 62 la proba 7,5 km

SALT LAKE CITY 2002

Republica Moldova a trimis la Salt Lake City (Utah, SUA) o delegație formată din 5 sportivi (3 bărbați și 2 femei), care au concurat la un singur sport cu 9 probe (4 masculine și 5 feminine).


Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: biatloniștii Mihail Gribușencov și Valentina Ciurina erau ruși, iar sănierul Liviu Cepoi era român. Cel mai experimentat sportiv din lotul moldovean era Liviu Cepoi, care a mai concurat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1992, 1994 și 1998 reprezentând România.


Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 38 obținut de Liviu Cepoi la întrecerea de sanie.
La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Minail Gribuşencov, 10 km sprint- locul 83
Valentina Ciurina, 10 km pursuit- locul 48
Sanie:
Liviu Cepoi-locul 38
Schi fond:
Ion Bucşa, 30 km liber start în bloc - locul 67
Elena Gorohova, sprint

TORINO 2006


Nicolae Juravschi a fost unul dintre purtătorii flăcării olimpice, el parcurgând cu torța olimpică o distanță de 400 de metri pe străzile Romei în drumul său spre ediția de la Torino (Italia).


Republica Moldova a trimis la Torino o delegație formată din 7 sportivi (4 bărbați și 3 femei), care au concurat la 3 sporturi cu 9 probe (4 masculine și 5 feminine). Cinci dintre sportivii moldoveni selecționați în lotul național olimpic erau din cadrul Clubului Sportiv Central al Armatei. Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: biatloniștii Mihail Gribușencov, Natalia Levcencova și Valentina Ciurina erau ruși, iar sănierul Bogdan Macovei era român.


Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 8 obținut de Natalia Levcencova la 15 km schi fond. Schioarea Elena Gorohova a participat la cea de-a patra olimpiadă de iarnă, ea concurând atât la biatlon, cât și la schi fond. Biatlonistul Mihail Gribușencov nu a mai concurat în proba de 20 km individual. Antrenorul său, Petru Bria, a luat decizia ca sportivul să nu mai ia startul, afirmând că acesta este bolnav și că dorește să-l păstreze pentru proba de sprint. La proba de 10 km sprint, Gribușencov s-a clasat pe locul 81.


La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.


Biatlon:
Mihail Gribuşencov, 10 km sprint - locul 81
Valentina Ciurina,7,5 km, sprint - locul 81
Elena Gorohova, 10 km pursuit - locul 23
Natalia Levcencova, 15 km individual-locul 8.
Sanie:
Bogdan Macovei, simplu - locul 30
Schi fond:
Ilie Bria, 15 km, sprint - locul 77
Elena Gorohova, 15 km sprint- locul 62

VANCOUVER 2010


Republica Moldova a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver (Canada) cu 7 sportivi care au concurat la 4 sporturi (biatlon, sanie, schi alpin și schi fond).


Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: schiorii Urs Imboden și Christophe Roux erau elvețieni, biatlonista Natalia Levcencova era rusoaică, iar sănierul Bogdan Macovei era român.


Alături de cei șapte sportivi, din componența delegației moldovenești făceau parte patru antrenori (Alexandr Hlusovici, Gheorghe Catrici, Hans Daniel Fahrner și Vasile Bejenaru), trei șefi de echipe (Valentin Ciumac, Petru Bria și Vladimir Davidov), un medic, un șef de misiune (Grigore Popovici), președintele CNO (Nicolae Juravschi) și patru ziariști.


Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 28 obținut de schiorul Christophe Roux la proba de slalom masculin. Schioarea Elena Gorohova a participat la cea de-a patra olimpiadă de iarnă, ea concurând atât la biatlon, cât și la schi fond. Schiorul Urs Imboden a abandonat în prima manșă a probei de slalom din cauza ceții dense. La această probă au abandonat mai mult de 40 sportivi din cauza condițiilor meteorologice foarte dificile.


La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.


Biatlon:
Victor Pinzaru, 10 km sprint - locul 70
Natalia levcencova, 15 km individual - locul 37
Sanie:
Bogdan Macovei, simplu - locul 33
Schi alpin:
Christophe Roux, slalom - locul 28
Urs Imboden, slalom - abandon.
Schi fond:
Alexandra Camenşcic, 10 km liber - locul 71
Sergiu Balan, 15 km liber - locul 86
Ştiri similare
Нравится
J urnalTV
S ondaj
U ltimele Ştiri de pe JurnalTV