image
Sursa foto: jurnal.md

Moscova, disperată de faptul că R. Moldova reușește să devină independentă față de Rusia, își joacă ultima carte

Moscova, tot mai disperată de faptul că Republica Moldova reușește să devină din ce în ce mai independentă față de Rusia, își joacă în această perioada una dintre ultimele cărți în raport cu noi, dacă nu chiar ultima.

În Găgăuzia, autonomia din sudul Republicii Moldova care s-a bucurat de-a lungul perioadei de independență de privilegii chiar mai mari decât un stat federal, acolo unde legea a fost încălcată constant, iar autoritățile centrale sfidate cu nerușinare, se pregătesc noi provocări.

După ce și-au ales pe post de bașcan o marionetă a criminalului Șor și a curatorilor săi de la Moscova, care nici măcar nu poate vorbi, Moscova mărește miza la Comrat. Astăzi acolo ar urma să se organizeze nu știu ce „congres al autorităților locale”, prin care provocatorii Kremlinului vor cere și mai multe privilegii, unele demne de ditamai statul independent. Crearea unei judecătorii noi la Comrat, care să se axeze doar pe așa-zisa legislație locală, asigurarea participării Găgăuziei în politica externă a statului, solicitări către garanți internaționali care să asigure respectarea autonomiei Găgăuziei sau chiar dreptul de a organiza un referendum privind viitorul autonomiei, sunt doar câteva dintre elucubrantele puncte care urmează a fi dezbătute în cadrul așa-zisei adunări.

Totul este, în mod evident, dictat de la Moscova. Mai ales că toate informațiile despre ce se pregătește la Comrat apar întâi în presa propagandistică rusă și sunt reflectate pe larg acolo. De altfel, Găgăuzia a fost mereu utilizată pe post de destabilizator al situației din Republica Moldova. Și cu toate că acolo s-a încălcat flagrant legislația în repetate rânduri, inclusiv prevederile Constituției țării, au fost comise acte de sabotaj împotriva intereselor naționale, niciodată nimic nu s-a întâmplat cu cei care au comis aceste crime împotriva statului.

Haideți să ne amintim de situația de la începutul anului 2014. Exact când Rusia declanșa prima invazie din Ucraina, în Găgăuzia se desfășura un așa-zis referendum privind independența autonomiei și vectorul extern. Totul de o manieră absolut ilegală și sfidătoare. Atunci Procuratura Generală, controlată la sânge de Plahotniuc, a deschis chiar și un dosar penal. Doar că totul a fost de formă, pentru că dosarul a dispărut și nu s-a soldat cu nimic. Vă amintiți cine au fost principalii promotori ai așa-zisului referendum? Nu, nu au fost agenții Moscovei din cadrul autonomiei. Ci nimenii alții decât Ion Ceban și Igor Dodon.

Au făcut pușcărie Dodon și Ceban pentru acțiunile subversive împotriva Republicii Moldova? Da’ de unde? Între timp unul chiar a ajuns președintele țării, iar celălalt primarul capitalei. E adevărat, ultimul s-a vopsit între timp în mare proeuropean.

Absolut nimic nu li s-a întâmplat atunci nici măcar pionilor mai mici din autonomie. Ba mai mult, în scurt timp, cam toți au fost îmbrățișați de Plahotniuc și transformați în membri ai Partidului Democrat.

Această cârdășie a autorităților centrale cu agenții Moscovei de la Comrat a și adus această stare de lucruri în autonomie. Acolo unde legislația națională e sfidată în ultimul hal, iar autoritățile centrale sunt tratate în bătaie de joc.

Vă amintesc că, astăzi, în continuare, la Comrat emit fără absolut nicio problemă absolut toate posturile propagandistice rusești. Chiar dacă se întâmplă încălcându-se flagrant legislația. De ce nu se intervine nici într-un fel? De ce în continuare sabotorii Kremlinului își permit să facă orice acolo?

Pentru că, probabil, este încă multă frică la Chișinău. Doar că, ce trebuie noi să înțelegem, e că peste 90% din cetățenii moldoveni din autonomie nu sunt nimic altceva decât niște victime. Ale propagandei și dezinformării. Tolerată de-a lungul timpului de toate autoritățile de la Chișinău. Odată ce acei oameni vor avea acces la informație veridică, la educație veritabilă, cu siguranță își vor schimba și atitudinea față de statul ai cărui cetățeni sunt.

A sosit totuși timpul să fie pus piciorul în prag. Mai ales că, de data aceasta, Kremlinul nu ne mai poate șantaja nicicum, nici economic, nici energetic și nici militar. Lumea s-a schimbat dramatic după 24 februarie 2022. Și asta trebuie s-o înțelegem cu toții. Și cei de la Chișinău și cei de la Comrat. Și să facem odată ordine la noi acasă. Pașnic, legal, constituțional. Așa cum este normal într-un stat cu aspirații europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: