image
Sursa foto: metalferos

Transferul de fier uzat, stopat de UE către țările din afara spațiului comunitar; Uzina de la Râbnița riscă să falimenteze

Guvernul de la Chișinău vrea să scape de faliment Uzina Metalurgică din Râbnița, controlată de către separatiștii din Tiraspol. Ministerul Mediului a trimis demersuri la Bruxelles să revină la decizia sa din noiembrie trecut, când a oprit exporturile de deșeuri către țările din afara spațiului comunitar, inclusiv Republica Moldova, în legătură cu nerespectarea de către acestea a normelor ecologice. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană ar putea duce la închiderea unuia dintre robinetele-cheie, prin care regimul separatist își asigură prosperitatea. În această problemă este implicată o companie apărută recent pe piața metalelor.

După ce în noiembrie trecut, Uniunea Europeană a stopat transferurile de fier uzat către țările din afara blocului comunitar, Uzina Metalurgică de la Râbnița e pe cale acum să dea faliment. Sursele noastre susțin că 70 la sută din cantitatea de materie primă necesară pentru buna funcționare a cuptoarelor de la Râbnița este importată din Uniunea Europeană. Restricțiile impuse în anul trecut de Bruxelles ar pute duce la închiderea unui important obiectiv economic, pe care îl are regimul separatist.

Interdicțiile sunt valabile și la export. În 2021, regimul separatist raporta exporturi de metale în valoare de 432 de milioane de dolari, aproximativ jumătate din transferuri fiind direcționate către Polonia și România. Simțindu-se amenințați, reprezentanții uzinei de la Râbnița au cerut Guvernului de la Chișinău să intervină pe lângă oficialii de la Bruxelles. Imediat a reacționat Ministerul Mediului. Secretarul de stat al instituției, Iordanca Rodica-Iordanov zice că ar fi trimis demersuri la Comisia Europeană în favoarea tuturor companiilor, care importă deșeuri metalice din Uniunea Europeană.

IORDANCA-RODICA IORDANOV, secretar de stat al Ministerului Mediului: "Uniunea Europeană ne-a contactat și ne-a spus că paralel cu Republica Moldova sunt și alte state care sunt în aceeași listă, respectiv care au aceeași interdicție, și dacă este posibil ca noi să venim cu o scrisoare prin care explicăm situația care s-a creat în Republica Moldova, și dacă este necesar ca să facem acel corrigendum la actul european ca ei să-l examineze. Noi nu am solicitat pentru uzina din Râbnița, nu acesta a fost scopul. Din Uniunea Europeană în Republica Moldova sunt mai multe companii, care fac acest transfer de deșeuri dintr-o țară în alta."

Unul dintre principalii jucătorii pe piața deșeurilor de metale din Republica Moldova, Valentin Eșanu, susține că de facto, companiile la care face trimitere funcționarul din Guvern, lucrează exclusiv în favoarea uzinei de la Râbnița.

VALENTIN EȘANU, om de afaceri: "Piața este orientativ 30 de mii de tone lunar, or ar fi 360 de mii de tone anuale. Nouă ne trebuie 100 de mii de tone anual, adică asta ar fi că încă 260 de mii de tone sunt încă libere pe piață. Republica Moldova nu are nevoie la moment de importuri din Uniunea Europeană. Ceea ce se importă în Republica Moldova din Uniunea Europeană, astăzi importă Uzina Metalurgică din Râbnița."

Una dintre companiile apărute recent pe piața metalelor este „BPM”. Mai mulți ani a fost distribuitor exclusiv al producției Uzinei de Ciment din Râbnița. Patronul „BPM” este reprezentanții grupului de acționari al Uzinei de Ciment, Oleg Babii. „BPM” este numele, prenumele și patronimicul tatălui său - Babii Piotr Mihailovici. Amândoi sunt apropiați ai regimului de la Tiraspol. Potrivit surselor noastre, în 2021, „BPM” a transportat peste 90 la sută din materia primă achiziționată de Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Iordanca-Rodica Iordanov ne-a confirmat că una dintre companiile care a cerut implicarea Chișinăului în soluționarea problemei a fost chiar „BPM”.

IORDANCA-RODICA IORDANOV: "Ei știu despre toate condițiile de mediu. De asta nu a fost o problemă. Ei s-au conformat. Eu nu știu de ce acum ei fac zarvă. Ei sunt cei care sunt cei mai afectați de toată situația asta. - Către cine importă? - Nu, ei au zis că lucrează cu Uzina Metalurgică din Râbnița."

Antreprenorii de pe piața deșeurilor de metale afirmă că recent, „BPM” a deschis puncte de colectare a deșeurilor neferoase și încearcă să instaureze un monopol pe piață. Întâmplător sau nu, unul dintre angajații acestei companii este și fostul director al „Metalferos”, Igor Cujbă. Am încercat să-l contactăm pe acesta pentru o reacție, însă el nu ne-a răspuns la apel.

Am încercat să-l contactăm pe Igor Cujbă pentru o reacție, însă el nu ne-a răspuns la apel. Am cerut informații suplimentare de la Ministerul Economiei. Reprezentanții acestuia ne-au spus că toate răspunsurile le găsim la Ministerul Mediului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: