Propusă de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, această măsură urmează să intre în vigoare în aprilie. Ea a fost susţinută, la limită, de 227 de deputaţi, în contextul în care minimul necesar era de 226 de voturi.

Ucraina refuză, astfel, să reînnoiască acest tratat, aflat în vigoare din aprilie 1999 și care era prelungit în mod automat din zece în zece ani, scrie News.ro.

Rusia a imobilizat, la 25 noiembrie, trei nave de război ucrainene care încercau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov şi a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bordul navelor. Aceasta a fost prima confruntare militară făţişă între Moscova şi Kiev după anexarea în martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi izbcnirea, în aprilie 2014, a unui război sângeros în estul Ucrainei între forţe guvernamentale şi sepratişti proruşi.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că se află în spatele acestui război, soldat cu peste 10.000 de morţi, şi că îi susţine militar şi financiar pe separatişti, ceea ce Rusia neagă cu vehemenţă, în pofida numeroaselor probe în acest sens.