image
Sursa foto: AP

Amenințare mondială: Apare o nouă putere nucleară

Mohammed bin Salman are planuri mari pentru Arabia Saudită. Prințul moștenitor saudit a anunțat lansarea unui proiect pentru construirea primului reactor nuclear de cercetare al țării sale, informează Al Jazeera.

Mohammed bin Salman a prezentat, la începutul săptămânii, şapte proiecte strategice în domeniul energiei şi nu numai, două dintre cele mai importante fiind un reactor nuclear şi un centru pentru dezvoltarea structurilor aeronautice.

În martie, însă, prinţul moştenitor declara că ţara sa este gata să intre în cursa înarmării nucleare dacă Iranul, marele rival, o va face.

„Arabia Saudită nu vrea să obţină bomba nucleară, dar, fără îndoială, dacă Iranul o va face, la scurt timp îi vom urma exemplul”, a avertizat prinţul, într-un interviu pentru CBS.

Anul trecut, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că guvernul saudit a lansat cereri de ofertă pentru construirea a două reactoare.

Planurile regimului de la Riad nu se opresc aici şi prevăd sporirea capacităţii energetice cu 17,6 gigawaţi, echivalentul producţiei a aproximativ 17 reactoare. Potrivit Reuters, Arabia Saudită vrea să reducă semnificativ consumul intern de ţiţei, iar cantitatea economisită fi economisit ar urma să fie exportată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: