image
Sursa foto: olympic.md

Debutul Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing SE AMÂNĂ

Ghinion teribil pentru biatloniștii moldoveni.

Republica Moldova nu va evolua pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice în proba de ștafetă mixtă 4×6 km. Asta după ce Maxim Makarov a fost testat pozitiv la Covid-19.

Pe 7 februarie, vor concura Alina Stremous și Alla Ghilenko în proba individuală de 15 km. Cursa masculină 20 km va avea loc următoarea zi.

Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 au început oficial astăzi la Beijing. Este cea de-a 24-a ediție a Jocurilor de iarnă și se desfășoară în condiții speciale, nemaiîntâlnite în istoria competiției, din cauza pandemiei, dar și a contextului politic.

Aproape 3.000 de sportivi din 91 de națiuni vor concura pentru a câștiga una dintre cele 109 medalii de aur puse în joc în șapte discipline.

Deși competițiile au început încă de miercuri, cu înfruntările din curling dublu mixt, ceremonia de deschidere de astăzi a marcay debutul oficial al celei de-a 24-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Beijingul devine astfel primul oraș care găzduiește atât o ediție de vară a Jocurilor – Beijing 2008, cât și a uneia de iarnă - Beijing 2022.

Suntem, însă, în fața unei ediții controversate a Jocurilor Olimpice, marcată de proteste și boicoturi diplomatice din cauza încălcării drepturilor omului de către China, în timp ce pandemia Covid-19 continuă să-și pună amprenta cu măsuri foarte stricte de control.

Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone - Beijing, Yanqing și Zhangjiakou și se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero, special pentru competițiile olimpice de iarnă, cât și în locuri unde au avut loc competițiile din cadrul JO 2008.

Beijing 2022 – al doilea eveniment olimpic afectat de pandemie

Beijing 2022 este a doua ediție a Jocurilor Olimpice care va avea loc în timpul pandemiei Covid-19 și, la fel ca la Tokyo, vara trecută, nu vor fi prezenți în tribune spectatori cu bilet, prieteni sau rude.

Toți participanții la Jocurile Olimpice, de la sportivi la voluntari și la mass-media, sunt supuși zilnic unor teste PCR și sunt cantonați într-un sistem strict în circuit închis, în care mișcarea este limitată pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice.

Măștile de față sunt obligatorii în orice moment, cu excepția competiției și a antrenamentelor, precum și atunci când mănâncă și beau sau când sunt singuri în încăperi.

Boicot internațional

Dar Covidul nu este singura problemă ce afectează aceste Jocuri. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a fost aspru criticat pentru că a acordat Jocurile Olimpice Chinei, din cauza presupuselor abuzuri ale acestei țări în ceea ce privește drepturile omului.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și de altă natură ale musulmanilor uiguri - un grup minoritar care trăiește în special în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.

China s-a confruntat cu acuzații privind utilizarea muncii forțate a uigurilor, operarea unui program de supraveghere în masă, reținerea a mii de persoane în lagăre de internare, efectuarea de sterilizări forțate și distrugerea intenționată a patrimoniului uigurilor din regiunea Xinjiang.

China a negat în mod constant acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, insistând că lagărele nu sunt de detenție, ci „centre de educație și formare profesională” sau centre de pregătire pentru eradicarea extremismului islamist și a separatismului. Ca urmare, multe țări au declarat un boicot diplomatic al Jocurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: