image
Sursa foto: poză simbol

Societatea civilă cere adoptarea legii Magnițki în Republica Moldova

Societatea civilă insistă ca în Republica Moldova să fie aplicată „Legea Magnițki”. Autorii proiectului spun că un astfel de act normativ este necesar pentru a pedepsi mai aspru persoanele implicate în spălarea banilor. Votată în mai multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, „Legea Magnitski” a apărut în memoria avocatului rus Serghei Magnițki, care a murit în închisoare după ce a publicat dovezi de fraude bancare în Rusia.

Autorii proiectului spun că această lege va permite blocarea accesului la sistemul financiar pentru persoanele implicate în fraudele bancare. Mai mult, acestora li se va interzice să intre pe teritoriul Republicii Moldova, iar bunurile provenite din bani furați - confiscate.

Semnatarii proiectului susțin că această modificare va asigura și siguranța națională.

Inițiatorii proiectului s-au referit la volumul mitei, care se află în creștere, iar acesta este un prim indiciu că măsurile trebuie luate cât mai curând.

Experții spun că în momentul în care Republica Moldova se va solidariza cu acest act internațional, vor fi date semnale clare că nu aici nu sunt tolerate nedreptățile. Ideea este salutată și de către alți reprezentanți ai societății civile.

Inițiativa este semnată de organizația Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul”, comunitatea WatchDog și Centrul pentru Politici şi Reforme. Precizăm că „Legea Magnițki” a apărut în anul 2009, când Statele Unite au reacționat la uciderea avocatului rus Serghei Magnițki, ca urmare a faptului că acesta a relatat publicului detalii importante privitor la spălări de bani de proporții în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 400 de milioane de dolari. După aceste dezvăluiri, el a fost prins, deținut 358 de zile și după mai multe maltratări în interiorul izolatorului, a fost ucis. După acest caz, Stalele Unite au adoptat o lege care a fost numită Legea Magnițki. În document este inclusă o listă de 49 de persoane care au fost implicate în torturarea lui Magnițki, iar acestea în prezent au interdicție de a intra în țările care au adoptat această lege. Țările semnatare sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Maria Britanie, Republica Dominicană și Țările Baltice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: